Toxiny kolem nás

Cítíte se přes den tak nějak bez energie? Trpíte častými únavami, bolestmi hlavy, kloubů, nevolností či sníženou imunitou, aniž by vás trápila nějaká nemoc? Nedivte se. Vaše tělo má co dělat, aby se vypořádalo se stovkami toxinů, kterým je denně vystaveno. A tahle extra práce se musí někde projevit. Symptomy jako únava a vyčerpání, podráždění, bolest hlavy, ekzémy, alergie, potíže se zažíváním, plynatost, stálé nachlazení, infekce, častá rýma, povlečený jazyk či zarudlé oči, jsou jen signály našeho těla, že něco je špatně.

Realita dnešního moderního světa je taková, že mnoho z nás trpí důsledky vysoce chemizovaného životního stylu. Někteří lidé špatně předpokládají, že určité symptomy jsou naprosto vpořádku a patří k životu. Zatímco třeba pravidelná bolest hlavy či menopauzální symptomy jsou mezi lidmi časté, nejsou normální. Jsou to běžné příznaky toxicity a signály našeho těla, že se něco děje. Málokdo z nás si uvědomuje, že toxické usazeniny v našem těle velkou měrou přispívají ke vzniku nemocí a poruch. Jak je naším tělem absorbováno více a více jedovatých chemikálií, může to vézt až ke vzniku chronických onemocnění.

Po desetiletí vědci studují znečištění půdy, vody a vzduchu. Teď jsme ve fázi studií dokumentující průmyslové chemikálie, které se hromadí v tělech nás všech, od prarodičů k ještě nenarozeným dětem. Lidská těla jsou v dnešní době zanesena stovkami průmyslových chemikálií – to vše jen s velmi malým pochopením toho, jaké důsledky to pro nás má. Nacházíme se v bodu zlomu, kdy studie stále častěji ukazují vliv toxinů na vznik řady závažných onemocnění od rakoviny, cukrovky přes neurodegenerativní nemoce (jako je Parkinsova, Alzheimerova onemocnění) až po narušení a selhání našeho imunitního systému.

Toxiny jsou látky, které narušují normální zdravé proudění v našem těle. Chovají se jako volné radikály (vysoce aktivní molekuly, které se váží a ničí naše buněčné struktury, dokonce i naše DNA). Volné radikály mají na naše tělo četné účinky. Způsob, jakým ničí buněčné stěny, nás může předurčit k srdečnímu onemocnění a mrtvici. To, jak narušují vnitřní mechanismus buněk, může vézt ke genetickému poškození a predispozici k rakovině. Snižují funkci našeho imunitního systému, což vede k vyšší náchylnosti k infekcím, rakovině a revmatoidní artritidě. Urychlují proces stárnutí a ničí bílkoviny v kůži, což vede ke ztrátě pružnosti tkáně a zvětšení vrásek.

Naše tělo si v průběhu tisíců let vyvinulo sofistikovaný detoxikační mechanismus k odstranění toxinů, s kterými se pravidelně setkávalo: toxinů se zbavuje pomocí dýchání, pocení a vylučování. Avšak lidé během posledních dvou století natolik radikálně změnili svoje životní prostřední a životní styl, že naše těla už nedokáží zvládnout takový rozsah toxicity, kterému jsou denně vystavena. Tento náš přirozený očistný mechanismus již nestačí všechny toxiny z těla vyloučit, takže se v nás hromadí. Jak ukázaly rozbory pupečníkové krve novorozenců, miminka se rodí s průměrně 300 druhy toxinů ve svém těle, které k nim během těhotenství proudí z těla matky. Velká průmyslová revoluce a její důsledek – obrovské množství toxinů všude kolem nás - vytvořili pro lidské tělo nové dilema.

čisticí prostředky

Kde všude na nás toxiny číhají?

Doslova stovky toxinů a škodlivých chemikálií na nás číhají v našem jídle, vodě, kosmetice, lécích, vzduchu, oblečení, v našich domovech a na pracovištích. Patří mezi ně látky znečišťující ovzduší, běžná kosmetika, pesticidy, smažená či grilovaná masa, alkohol, káva, cukr, léky, plastové výrobky a další produkty z ropy, radiace, chemická rozpouštědla nacházející se v nábytku, kobercích, malířských barvách či v kancelářském vybavení a v neposlední řadě také stresové hormony.

  • Jídlo, které jíme a pití, které pijeme, je často chemicky ošetřené (pesticidy), navíc plné přidaných chemických látek (éčka) a často také plné ztužených tuků a rafinovaných cukrů. Chemikálie se nacházejí nejen v mnoha potravinách a vodě, ale i v jejich plastových obalech.
  • Běžná kosmetika a parfémy, které používáme, jsou plné toxických chemikálií, jež se nám vstřebávají do těla kůží nebo plícemi.
  • Léky, které užíváme, často obsahují chemická plniva, těžké kovy a látky, které musí naše detoxikační orgány pracně zpracovávat.
  • Čisticí a úklidové prostředky patří k jedněm z nejjedovatějších látek, se kterými se běžně setkáváme. Do našeho těla se dostávají vdechováním či kontaktem s kůží.
  • Stavební a nábytkové materiály v našem domě, cigaretový kouř nebo nadměrná konzumace alkoholu, to vše představuje další toxické zatížení pro naše tělo.
  • Venkovní vzduch, který dýcháme, je často plný automobilových a průmyslových zplodin či toxinů z nevhodného spalování
  • Stejně tak vyšší míra stresu je pro naše tělo škodlivá a zabraňuje správné přirozené detoxikaci v játrech.

Jak snížit zatížení těla toxickými látkami

Abychom našemu zanesenému tělu ulehčili, můžeme pravidelně provádět detoxikační kůry. Naše tělo se toxinů přirozeně zbavuje pomocí orgánů jako jsou střeva, játra, plíce, ledviny, kůže a pomocí lymfatického systému. Detoxikace nám pomůže udržet tělo v dobré kondici, protože podporuje tyto životně důležité orgány a systémy, které zpracovávají a odstraňují z našeho těla toxické látky. Své tělo můžete detoxikovat například pomocí speciálních jídelníčků nebo přírodních doplňků stravy. Zároveň s detoxikací je však velmi důležité omezit své vystavení dalším toxickým látkám. Je třeba si uvědomit, že být zdravý, znamená celoživotní závazek ke zdravému životnímu stylu.

V určitém smyslu naše tělo funguje jako vyladěný komplikovaný stroj. Když dáte kus kovu mezi dva čepy, stroj se zadrhne. Když ho promažete, nepomůže to. Dokud se nedostanete k jádru problému (kus kovu, který tam nepatří), váš stroj nikdy nebude správně fungovat. Stějně jako kus kovu, tak i toxické usazeniny na buněčné úrovni našeho těla se projeví ve formě nemocí.

Pokud se pokusíme kořeny naší toxicity ignorovat a místo toho léčit příznaky pouze pomocí léků, maskujeme náš problém a navíc další toxicitu přidáváme. Symptomy se vrátí a my zůstaneme v začarovaném kruhu polykání prášků. Podívejme se na tento příklad: průměrný důchodce bere osm různých léků každý den. Může brát jeden lék na bolest, ale protože mu dráždí žaludek, tak začne brát jiný na zažívací potíže. Tento lék způsobuje další problémy, na které jsou potřeba další prášky... Brzy však léky přestanou fungovat, a tak začne brát silnější, až nakonec spoléhá na koktejl různých prášků jen proto, aby přežil další den. Kdybychom šli ke kořenům našich problémů, nepotřebovali bychom tolik léků, ani bychom neměli tolik sekundárních symptomů.

Váš lékař vám třeba řekne, že zdroj vašich problémů je hormonální nerovnováha, zánět kloubů nebo třeba rakovinný nádor. To může být pravda, ale není to celý příběh. Pokud je tělo zaneseno toxiny, mechanismus uzdravení těla je narušen. Toxické usazeniny v našem těle značně přispívají k nemocem a poruchám, ale jen málokdo si to uvědomuje. Toxinům jsme pravidelně vystaveni, takže se v našem těle postupně hromadí. Naše tělo ovlivňují zejména na buněčné úrovni, proto řada z nás nemá ani žádné symptomy. Žádné symptomy však neznamenají perfektní zdraví. Jen málokdo trpí příznaky ucpaných tepen, než ho postihne mrtvička či infarkt. Zdá se, že nemoc je postihla rychle a náhle. Jiní lidé zase trpí bolestí, únavou či jiným negativním symptomem jenom krátce před diagnózou cukrovky, roztroušené sklerózy, fibromyalgie či chronického únavového syndromu.

Pomozte svému tělu udržet se v dobré kondici pravidelnou detoxikací a dodržováním zásad zdravého životního stylu. Podívejme se teď na některá konkrétní doporučení.

Zamyslete se nad tím, co jíte.

Věděli jste, že mnoho toxických látek se do vašeho těla dostává přímo z jídla? Omezte konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, které často obsahují chemické konzervanty, ochucovadla či barviva, které jsou pro naše tělo zátěží. Vařte co nejvíce doma z čerstvých surovin.

Vyhněte se červenému masu a uzeninám, které byly v mnoha studiích spojeny s vyšším výskytem rakoviny a nahraďte je nejlépe luštěninami, či bílým masem. Ze svého jídelníčku vynechte také alkohol, kávu, cigarety, rafinované cukry a nasycené tuky, které všechny působí v těle toxicky. Jezte naopak hodně vlákniny, včetně celozrnného pečiva, hnědé rýže a čerstvé bio zeleniny a ovoce.

Jezte biopotraviny, kdykoli je to možné.

Čistější bio potraviny znamenají méně toxických látek (zejména pesticidů) do vašeho těla. Negativní důsledky pesticidů pro lidské tělo dokazují četné studie. Stejně tak živočišné produkty, jako je maso či mléčné výrobky konzumujte pokud možno v biokvalitě, neboť všechny škodliviny, kterým bylo zvíře během života vystaveno, se ukládají v jeho těle, zejména pak v tuku. Zvířata z biochovů mají dostatek pohybu, jsou krmena pouze bio stravou, tj. stravou vypěstovanou v bio produkci bez pesticidů a dalších toxických látek. Také zde platí přísná pravidla pro používání antibiotik. Navíc je zde zakázán příkrm masokostní moučkou, původkyní známé nemoci „šílených krav“ či příkrmy geneticky modifikovanými organismy. Bio kuře na rozdíl od běžného roste pomaleji, ale jeho maso je nejen zdravější, ale i chutnější.

Do svého jídleníčku zároveň zařaďte co nejvíce detoxikačních potravin, které nám příroda sama poskytuje a které pomohou našemu tělu zbavit se hromadících škodlivin. Lze je přidat k jakékoliv očistné kůře či je zařadit do svého pravidelného celoročního jídelníčku v co největší míře. Jedná se o následující potraviny:

  • Brusinky (např. formou džusu)
  • Rozemletá lněná semínka
  • Bílý jogurt (neslazený)
  • Syrové zelí
  • Syrovátka
  • Artyčoky
  • Řepa
  • Celer
  • Chřest
  • Listová zelenina
  • Ředkvičky Daikon (bílé čínské ředkvičky)
  • Cibule a česnek
  • Brukvovitá zelenina (květák, brokolice, zelí)
Voda

Pijte hodně tekutin, převážně vodu, minimálně 2 litry denně.

Voda je nezbytnou součástí čisticího procesu. Nicméně voda z kohoutku obsahuje chlor a jeho sloučeniny, dále v ní můžeme nalézt i různé ropné látky, chemické látky používané v zemědělství (pesticidy), dusičnany či těžké kovy. Sloučeniny chloru (trihalometany) vznikají ze zbytků organických sloučenin a chloru pocházejícího z chlorace ve vodárně. Tyto trihalometany jsou i v malém množství škodlivé a kumulují se v organismu, znáte možná jejich příbuzné látky polychlorované bifenyly.

Pro maximální zdravotní účinek pijte tedy raději vodu filtrovanou (kvalitní filtry na vodovodní baterii, pod dřez, filtrační konvice). Očistu jater podpoříte také pitím zeleného čaje.

Minimalizujte množství používaných běžných kosmetických a čisticích produktů a nahraďte je přírodními alternativami.

Běžná kosmetika obsahuje barviva, umělé vůně a konzervanty, které naše tělo zatěžují a z dlouhodobého hlediska jsou toxické. Stejně tak opakované vystavení toxinům z čisticích a úklidových prostředků se v našem těle načítá a i malá množství mohou časem dosáhnout toxických úrovní.

Používejte certifikovanou přírodní kosmetiku a opalovací přípravky s minerálními UV filtry. Při úklidu se spoléhejte více na ekologické čisticí a úklidové prostředky nebo používejte obyčejné staromódní domácí ingredience jako jsou ocet, jedlá soda či citronová šťáva.

Nechte svůj domov dýchat

Doma větrejte alespoň dvakrát denně, aby nedocházelo ke koncentraci škodlivých látek z nábytku, koberců či elektroniky ve vaší domácnosti. Podle EPA (Agentura pro ochranu životního prostředí, USA) může být úroveň znečištění vnitřního vzduchu až 100krát vyšší, než je úroveň znečištění venkovního ovzduší! Při procházkách nebo sportu se vyhýbejte dopravnímu ruchu a omezte pobyt venku za zhoršených rozptylových podmínek. Pokud jedete v autě v hustém provozu, zapněte si vnitřní ventilaci, abyste zplodiny nevdechovali.

Optimalizujte svoji tělesnou hmotnost a zbavte se přebytečného tuku.

Většina toxických látek v našem těle se ukládá v tuku, kde jich je až 100x více než v naší krvi. Zbavte se toxických látek nejlépe pomocí cvičení, kdy se vaše tělo pořádně zapotí a škodliviny se tak z těla vyloučí. Kromě cvičení je velmi vhodné i pravidelné saunování.

Dopřejte si dostatek spánku.

Když vaše tělo odpočívá, samo se uzdravuje.

Odbourejte stres.

Ten je další překážkou v našem dobrém zdraví, neboť v těle vyplavuje stresové hormony. Zatímco vám tento adrenalin může pomoci k vítězství v závodě či splnit daný termín, stres zároveň v těle vytváří velké množství toxických látek a zpomaluje detoxifikační proces v játrech. Jednoduché a účinné způsoby, jak zmírnit nevyhnutelný stres, který život přináší, jsou jóga, qi gong nebo meditace.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) HARMONY - Fleur de Cerisier (Květy třešně) 15 ml

353 Kč
Shop

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) OPTIMISM - Fleur de Oranger (Květy pomerančovníku) 15 ml

353 Kč
Shop

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) LOVE - Vanille (Vanilka) 15 ml

353 Kč
Shop

EasyBody Magnéziový olej ve spreji Original 150 ml

368 Kč
Shop

Urtekram Zubní pasta bělicí 75 ml

136 Kč
Shop

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) ENERGY - Cédrat (Cedr) 15 ml

353 Kč
Shop