Menstruace u moře

Mnoho žen se domnívá, že se během menstruace musí vzdát vodních radovánek. Mýlíte se, protože existují způsoby, jak se vykoupat, i když máte zrovna menstruaci. Plavání je pro vás během menstruace naprosto v pořádku.

Ať už vám tedy menstruace u moře vyšla na dovolenou, existuje několik metod, jak to tu zvládnout a přitom si užívat vodu. Navíc mořská voda je slaná a voda daleko čistší, než někde v českém rybníku nebo koupališti, není tedy důvod k obavám. U moře chytí infekci do pochvy jen minimum žen. Stačí dodržovat správné hygienické postupy. 

sea 4501231 640

Dezinformace

Většina informací, které najdete jako doporučení ohledně toho, že menstruace omezuje fyzickou aktivitu, nejsou pravdivé. Pobyt ve vodě během menstruace na dovolené s sebou nenese žádné zvýšené nebezpečí ani riziko. 

Nejdůležitější věcí, na kterou však musíte myslet, je adekvátní ochrana, aby vaše krvácení bylo zvládnuto. Krvácení se totiž ve vodě nezastaví, i když se zmírnit může. Je třeba rovněž zvážit vaše vlastní pohodlí. Co vyhovuje vaší kamarádce, nemusí vyhovovat vám a naopak. 

cup 3155656 640

Jaké produkty jsou na dnešním trhu k dispozici?

Nejznámější jsou tampony nebo menstruační kalíšky, novodobě i menstruační mořské houby. Vložky na plavání nejsou dobrou volbou, jelikož se namočí a navíc nechrání ženu před vnikem infekce. I z toho důvodu, je vám tedy jasné, že se nemůžete koupat bez žádné ochranné pomůcky. Jinými slovy - stále potřebujete ochranu, abyste zabránili úniku krve.

Při plavání zvolte tampon s větší savostí

Není to úplně to samé, jako byste si vzala tampon a nekoupala se. Část vody se totiž dostane i do tamponu, tudíž je potřeba zvolit tampon s vícero kapičkami.

Voda je tamponem částečně absorbována, takže se velikost tamponu zvětší - lidově řečeno „nabobtná“ a má menší nasákavost pro menstruační krev. Tampony jsou diskrétní pomůckou, jelikož se šňůrka hravě schová do plavek. 

Tampon je také po koupání lepší ihned vyjmout a jít se osprchovat. Obecně platí, že se nemá tampon používat déle, než 8 hodin, jinak hrozí syndrom toxického šoku. 

cup 3155655 640

Co se týče menstruačního kalíšku, tak je to skvělá volba

Neabsorbuje žádnou vodu, která by se mohla dostat do pochvy. Je o něco dražší, než klasické tampony, ale rozhodně se vyplatí. Menstruační kalíšky jsou považovány za bezpečnější, než tampony. 

Navíc pohltí více krve. Mnoho z nich lze opakovaně použít, což je vždy bonus. Menstruační kalíšek se mění každých 6 až 12 hodin - v závislosti na intenzitě krvácení, ale je nutné dodržovat správnou hygienu. Zvláště poté, jestli se s kalíškem koupete, ho doporučujeme zkontrolovat častěji. 

Menstruační mořské houby jsou komfortní a nedráždivé

Jsou šetrné k životnímu prostředí, také relativně levné a snadno použitelné. Jsou to v podstatě rostlinné organismy, které rostou v koloniích v oceánu, podobně jako korály. Když se sklízí, potápěči za sebou nechávají malé kousky hub, aby mohly znovu růst. Díky tomu jsou mořské houby obnovitelným zdrojem.

Mořské houby jsou přirozeně savé, jak koneckonců naznačuje i jejich název. 

Obsahují enzymy, které zabraňují zápachu a růstu bakterií. Nevlastní nezdravé vedlejší produkty jako dioxiny, za to prospěšné mořské minerály.

Na trhu se také objevuje kvalitní menstruační prádlo, které se dá použít pod plavky. Tak budete mít při sportu na pláži lepší pocit. 

cup 3137097 640

Výhody plavání během menstruace

Plavání je terapie! A to, že je plavání při menstruaci přirozené, již také víte. Jste si vědoma i toho, že zůstat aktivní, znamená současně i zmírnit křeče a únavu při menstruaci? 

Určitě to v praxi nefunguje tak, že budete jako divá skákat ze skokánku nebo skokanské věže a předvádět nejrůznější kreace, ale pomalé plavání je ideální záležitostí. Protáhnete svaly a jemné pohyby pomáhají od bolesti a zároveň odbourávají stres. 

Pokud tedy máte pocit, že musíte při menstruaci být jen na pláži a slunit se, klidně se ochlaďte. Tělu to přinese jen a jen užitek. Nezapomeňte si s sebou přibalit několik dalších tamponů, ať se nemusíte ohlížet na to, že se půjdete vykoupat např. jenom jednou.

health 6186095 640

Sečteno a podtrženo

Přestože menstruace není ten nejlepší pocit na světě, který my ženy důvěrně známe, není důvod k panice, že bychom se nemohly v tomto období koupat. Pokud se s tím přece jen nechcete smířit, můžete zkusit u lékaře vyřešit posun menstruace.  

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

MÁDARA Intim Hyaluron-Lactic, intimní mycí pěna 150 ml

439 Kč
Shop

WHAMISA Fresh liftingové sérum z opuncie 33 ml

2 147 Kč
Shop

laSaponaria Bezoplachový kondicionér s moringou a lněným olejem BIO 150 ml

224 Kč
Shop

laSaponaria Jemný tělový a vlasový mycí gel pro děti BIO 190 ml

240 Kč
Shop

Uoga Uoga Special Agent 001, krémový korektor 4 g

385 Kč
Shop

Uoga Uoga Krém na ruce s extraktem z černého rybízu 40 ml

283 Kč
Shop