Detoxikace organismu

Náš každodenní život je plný toxických látek – to je fakt dnešního světa a našeho způsobu života. Jsme vystaveni extrémnímu množství toxických látek ze znečištěného ovzduší, které dýcháme (venku i vevnitř), potravin a léků, které jíme, vody, kterou pijeme a kosmetiky a čisticích prostředků, které používáme.

Očista neboli detoxifikace organismu je praktikována po staletí v mnoha kulturách po celém světě – včetně ajurvédské a čínské medicíny. V českých zemích má také svou tradici, například ve formě masopustu. Ten trval od Tří králů a končil v noci před Popeleční středou. Několik posledních dní masopustu bylo oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst, kdy se strava odmítala úplně, nebo se omezila na minimum či jen na skromné pokrmy (bezmasé, zeleninové či luštěninové). Půst se dodržoval nejen z náboženských důvodů, ale motivem byla právě i očista a upevnění tělesného i duševního zdraví.

Co je to detoxikace?

Detoxikace organismu je především o očistě těla odstaněním toxických látek s následným dodáním zdravých živin. Pomůže nám chránit se před onemocněním a obnovuje schopnost našeho těla udržovat si optimální zdraví tím, že povzbuzuje játra k lepšímu odstraňování škodlivin z našeho těla, podporuje vylučování prostřednictvím střev, ledvin a kůže, zlepšuje cirkulaci krve, dodává tělu zdravé živiny a dává odpočinout našim orgánům prostřednictvím půstu. Detoxikovat můžeme pomocí masáží, koupelí, pocením, pitím čajů, užíváním přírodních doplňků stravy či pomocí detoxikačních kůr.

Kdy byste měli detoxikovat?

Detoxikace organismu není nezbytně něco, co by měli dělat pravidelně jen "nezdraví" lidé. I lidé, kteří vedou relativně zdravý životní styl, by měli pravidelně čistit své tělo neboť i oni jsou denně vystaveni toxickým látkám. Očista je pak zejména vhodná u symptomů jako je nevysvětlitelná únava, podrážděná kůže, alergie, kruhy pod očima, nafouklé břicho, nepravidelná stolice, menstruační potíže nebo zmatenost.

V dnešní době, kdy je kolem nás více toxických látek než kdykoli dříve, je dle odborníků nezbytné provádět detoxikaci alespoň jednou za rok. Vyjímkou jsou těhotné ženy, děti a pacienti s chronickým degenerativním onemocněním (jako je například rakovina, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, cukrovka), tam je potřeba postupovat velmi opatrně. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, vždy se před začátkem detoxikace poraďte se svým lékařem.

Který detoxikační program je pro vás nejlepší?

Pomoci svému tělu můžete například formou detoxikačního jídelníčku nebo pomocí přírodních detoxikačních přípravků. Řada detoxikačních programů je vícedenních, neboť tělu trvá nějakou dobu, než se krev a střeva vyčistí. Po detoxikaci se budete cítit čistější a lehčí. Může vám také pomoci s přechodem mezi ročními obdobími (obzvláště mezi zimou a jarem) a zlepšit vaše trávení. Podívejme se teď blíže na některé detoxikační recepty, které si snadno připravíte doma a na některé přírodní detoxikační přípravky, které na našem trhu k dostání.

Zároveň s detoxikací organismu je důležité omezit své vystavení dalším toxickým látkám a dodržovat zásady zdravého životního stylu.

Detoxikační kůry

Existuje celá řada detoxikačních receptů, které si jednoduše připravíte sami. Při jejich přípravě používejte pokud možno filtrovanou (či kvalitní balenou) vodu a biopotraviny, abyste si tělo nezanášeli dalšími toxickými látkami.

Základní detoxikace

Potřebujete: filtrovanou vodu či kvalitní balenou vodu

Délka: záleží na vás

Vhodnou detoxikací je jen pouhé pití vody jeden den v týdnu – starověká praxe mnoha kultur. Voda podporuje vyplavování toxinů z našeho těla prostřednictvím ledvin a střev. Tímto jednodenním pravidelným půstem dáme také odpočinout našim orgánům.

Jednoduchá ovocně-zeleninová očista

Nejvhodnější: pro rychlou očistu vašeho těla, dobrá očistná kůra na začátek

Potřebujete: různé druhy nejlépe bio ovoce a zeleniny

Délka: 2-3 dny

Cílem této kůry je, aby si vaše tělo odpočalo od průmyslově zpracovaných potravin a mléčných a živočišných produktů. Průmyslově zpracované potraviny mohou být plné přidaných chemických látek (ochucovadla, barviva, konzervanty), takže tímto jídelníčkem se jim na pár dní spolehlivě vyhnete. Živočišné produkty zase obsahují bílkoviny a tuk, což jsou sice základní živiny, znamenají však více práce pro váš trávicí systém. Takže když se snažíte své tělo očistit, je dobré se jim na chvíli vyhnout. Během této očistné kůry jezte pouze ovoce a zeleninu, nejlépe v bio kvalitě, čímž se vyhnete pesticidům. Ovoce a zeleninu můžete jíst syrové nebo vařené, ale vyhněte se přísadám jako je máslo a cukr.

Limonádová očista (tzv. Master Cleanse)

Potřebujete: citrón, kajenský pepř, javorový sirup, filtrovanou či kvalitní balenou vodu

Délka: 7 - 10 dní

Tento snadný detoxikační nápoj, populární v současnosti především v USA, detoxikuje vaše tělo díky kyselině askorbové, obsažené v citrónu. Kajenský pepř (zvláštní odrůda mleté červené chilli papričky) a jeho účinná látka kapsaicin je stimulant, který zrychluje metabolismus a krevní oběh a také nařeďuje a čistí krev.

Nápoj vyrobíte takto: smíchejte 2 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy, 2 lžíce javorového sirupu a špetku kajenského pepře ve větší sklenici filtrované či balené vody. Množství kajenského pepře postupně s každou další sklenicí zvyšujte až na maximum, co jste schopni vypít. Pijte 6-8 sklenic tohoto nápoje denně a nic dalšího nejezte. Po jednom či více dnech můžete postupně začít jíst lehkou stravu, ale v pití nápoje pokračujte ještě ideálně dalších 5-7 dní.

Ovocný detoxikační nápoj

Délka: záleží na vás

Potřebujete:

1 hrnek pomerančové šťávy
½ hrnku filtrované vody
½ hrnku banánu, jahod nebo jogurtu
1 cm silný plátek zázvorového kořenu
1 stroužek česneku
1 lžíce lněného oleje
1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
1 lžíce granulí lecitinu

Všechny ingredience smíchejte v mixéru a nápoj pijte alespoň jednou denně po dobu i několika týdnů. Protože ovoce je plné vlákniny, důležitých vitamínů a minerálů, je toto skvělý přírodní detoxikační nápoj. Tento recept obsahuje ovoce, lněný olej a lecitin, které našemu tělu poskytují esenciální mastné kyseliny. Zázvorový kořen pomáhá předcházet zažívacím potížím, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, česnek nás zase chrání před různými druhy rakovin.

Detoxikační nápoj

Detoxikační pampeliškový čaj

Potřebujete: čerstvé listy pampelišky a ideálně také rok starý sušený pampeliškový kořen, filtrovanou vodu

Pampelišky jsou zdrojem vitamin A, draslíku, železa a vápníku. Tento detoxikační čaj je diuretikum, které eliminuje toxiny z našeho těla prostřednictvím jater a ledvin. Uvařte 6 lžic 1 rok starého sušeného kořene pampelišky a 12 lžící čerstvých pampeliškových listů ve 4 hrnkách filtrované vody. Nebo můžete jednoduše v hrnku filtrované vody převařit 2 lžičky rozdrcených listů pampelišky po dobu 10 minut.

Cukrová očista

Mezi populární detoxikační kůry patří i cukrová očista, která vám pomůže zbavit se závislosti na sladkém.

Nejvhodnější pro: všechny, kteří vyloučením cukrů ze stravy, chtějí zlomit svoji závislost na cukru. V důsledku této očistné kůry budete konzumovat sladké věci mnohem méně a přitom mít po celý den více energie.

Délka: záleží na vás

Omezení cukru může být psychicky velmi těžké. Ale může to být vynikající experiment obzvláště, pokud máte pocit, že jste na cukru příliš závislí. Větší příjem cukru totiž může ohrozit schopnost vašeho těla bojovat s nemocemi, zasytit vás prázdnými kaloriemi a celkově zpomalit. Stanovte si sami dobu, po kterou se chcete vyhnout bílému cukru, sladkostem a sladkém pečivu. Dávejte si také pozor na skryté cukry ve věcech jako jsou kečup, polévky nebo salátové dresinky. Místo toho volte raději ovoce (čerstvé, mražené nebo neslazené sušené), zeleninu, ořechy, fazole, celozrnné výrobky, libové maso a nízkotučné mléčné výrobky. Zkuste to několik dní nebo několik měsíců a všimnete si, že se budete cítit jinak.

Přírodní detoxikační přípravky

S očistou těla nám mohou pomoci i přírodní detoxikační přípravky, které obsahují bylinné výtažky, minerály, vitamíny nebo vlákninu. Jsou k dostání v lékárnách, bio obchodech či obchodech se zdravou výživou. Podívejme se na ty nejúčinější z nich.

Spirulina - sinice, která byla pravděpodobně první formou rostlinného života na zemi (před téměř 3.5 miliardy lety). Od svého znovuobjevení v šedesátých letech minulého století byla rozsáhle testována vědci z celého světa. A ukázalo se, že je to nejsilnější a nejvyváženější zdroj výživy na naší planetě. Testy, provedené NASA, zjistili, že spirulina je vynikající potravina pro astronauty. Spirulina obsahuje 100x více vitamínu A než mrkve, 6x více bílkovin než vejce, 50x více železa než špenát, 7x více vápníku než mléko. Je také dobrým zdrojem draslíku, antioxidantů, vitamínu B12 a mnoha dalších látek. Výzkumy naznačují, že je-li spirulina užívána současně s léky proti rakovině, antibiotiky a léky proti bolesti, mohou být sníženy toxické účinky těchto léků na naše ledviny a zkrácena doba rekonvalescence.

Chlorella - další z rodiny sinic, patří k nejsilnějším přírodním detoxikačním prostředkům. Je totiž nejvýznamnějším zdrojem chlorofylu, který pomáhá čistit krev a umožňuje tělu efektivněji využívat kyslík. Zároveň čistí naše další klíčové vylučovací systémy - střeva a játra a podporuje vylučování mnoha toxických látek z těla jako jsou plísně a průmyslové škodliviny. Pomáhá také podporovat optimální krevní tlak a obnovu našich tkání. Chlorofyl navíc obsahuje hořčík, který ochraňuje centrální nervový systém proti akumulaci toxických látek.

Kořen pampelišky a lopuchu - vám zase pomohou s očistou a ochranou vašich jater. Kromě toho čistí i krevní oběh a podporují produkci žluči.

Milk Thistle Seed / ostropestřed mariánský - byl v USA schválen jako lék při onemocnění jater. Bylo prokázáno, že chrání játra před mnoha škodlivými látkami jako je alkohol a acetaminopheny (součástí léků proti bolesti). Obsahuje látku silymarin, která pomáhá opravit poškozené jaterní buňky a chrání je před toxiny.

Žena

Současně s očistou jater je také dobré pracovat na očistě tlustého střeva.

Psylium –je vláknina, která zvyšuje objem stolice, podporuje činnost střev a snižuje cholesterol. Tato bylina se konzumuje v práškové formě s plnou sklenicí vody, aby se zajistil její průchod přes trávicí trakt až do tlustého střeva.

Cats claw/ kočičí dráp - původem z Peru a Brazílie, se používá v jihoamerické medicíně řadu let k léčbě infekcí, artritidy a gastrointestinálních poruch. Další studie, které stále probíhají, zjišťují i jeho účinnost v léčbě HIV/AIDS a rakoviny. Nedávné studie z Evropy, Asie a Severní Ameriky naznačují, že tato rostlina může zlepšit zánět, stimulovat imunitní systém, zabíjet virusy a chránit proti srdečním onemocněním.

Aloe - jedná se o unikátní koktejl výživných a léčivých látek. Obsahuje vitamíny C, E, A, vitamín B12 a celou řadu aminokyselin. Najdeme v něm také celou škálu minerálů, cukrů, enzymů, mastných kyselin, lignin, saponiny a antrachinony (ty tiší bolest a mají antibakteriální a antivirové vlastnosti). Aloe má na organismus antioxidační a čistící vliv, je známo svými léčivými účinky při potížích zažívacího traktu, pomáhá při migréně, působí preventivně proti rakovině a podpůrně při její léčbě. Léčí také hypertenzi, předchází kornatění tepen a pomáhá při bolestech kloubů.

Yucca - roste v jihozápadní poušti USA. Výtažky z této rostliny léčí řadu onemocnění, které způsobují bolest a zánět v těle jako například bolesti hlavy či artritidu. Podporuje zdravé zažívání a funkci jater, ale měla by být konzumována s mírou, neboť její projímavý účinek může u někoho způsobit průjmy.

Rakytník - má vynikající detoxikační vlastnosti, rozpouští hleny a vykazuje i protinádorové účinky. Má velmi vysoký obsah vitaminu C - jediná bobule pokrývá doporučenou denní dávku. Je zásobárnou vitaminu A, organických kyselin a biologicky aktivních látek. Výrazně podporuje imunitní systém, a proto je vhodný při rekonvalescenci. Podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů, podporuje fungování jater a plic a upravuje krevní oběh. Je pomocníkem při vředech žaludku i dvanáctníku, nemocech plic a kožních onemocněních.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) HARMONY - Fleur de Cerisier (Květy třešně) 15 ml

353 Kč
Shop

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) OPTIMISM - Fleur de Oranger (Květy pomerančovníku) 15 ml

353 Kč
Shop

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) LOVE - Vanille (Vanilka) 15 ml

353 Kč
Shop

EasyBody Magnéziový olej ve spreji Original 150 ml

368 Kč
Shop

Urtekram Zubní pasta bělicí 75 ml

136 Kč
Shop

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) ENERGY - Cédrat (Cedr) 15 ml

353 Kč
Shop