Červené maso - rakovina a srdeční choroby

Patříte mezi milovníky masa? Dáte si s chutí řízek, šunku, salám nebo párek? Pro mnohé z nás je maso důležitou součástí stravy. Jaká je však pravda ohledně konzumace masa, je pro nás dobré či špatné? Způsobuje rakovinu a ucpání tepen nebo je zdrojem důležitých vitamínů a minerálních látek, bez kterých se neobejdeme? Podívejme se blíže na to, co říkají vědecké studie.

Konzumace masa v rozumné míře může být dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů a živin jako je železo, zinek a vitamíny B–12, B-6 a niacin. Nicméně vědecké důkazy jsou stále jasnější v tom, že jíst příliš mnoho zejména červeného masa (hovězí, vepřové, jehněčí) a především pak masných výrobků (šunka, salámy, párky, klobásy...), přispívá k řadě zdravotních problémů od srdečních chorob až po rakovinu.

Příkladem může být rozsáhlá studie Národního institutu rakoviny (NIC) v USA z roku 2009, která zjistila,že lidé konzumující pravidelně červené maso měli o 30% vyšší pravděpodobnost úmrtí na srdeční choroby a rakovinu než ti, kteří ho konzumovali jen velmi málo nebo vůbec.

Červené maso, masné výrobky a rakovina

Po zhodnocení vědeckých studií odborníci ze Světového fondu výzkumu rakoviny (WRCF) a Amerického institutu pro výzkum rakoviny (ARCI) došli v roce 2007 k závěru, že červené maso a masné výrobky jsou nezpochybnitelnými zdroji některých druhů rakoviny. Jednoduše napsáno: čím méně červeného masa jíte, tím nižší je vaše riziko onemocnění rakovinou.

Existují přesvědčivé důkazy o tom, že konzumace červeného masa a masných výrobků vede k rakovině tlustého střeva a konečníku. Dále zpráva říká, že existují náznaky souvislosti s rakovinou slinivky, prsu, prostaty, dělohy, jícnu, žaludku a jater.

Rakovina tlustého střeva

Již není pochyb o tom, že pravidelná konzumace červeného masa a masných výrobků vede ke vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Jeden příklad z roku 2011: evropská studie ukázala, že každých denně konzumovaných 50 gramů masných výrobků zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku o polovinu, tedy o 50%! V České Republice je každý rok diagnostikováno s rakovinou tlustého střeva téměř 8 000 lidí a přibližně 4 500 tisíce pacientů na ni umírá. V tom nám bohužel patří světové prvenství. Důvod? Jedním z nich je náš tradiční český jídelníček bohatý na červená masa (hnedlo-vepřo-zelo, rajská, svíčková...) a masné výrobky (párky, klobásy, salámy, sekaná...). Masné výrobky se navíc vyrábí s přidáním karcinogenních konzervantů a většina z nich také s přidáním nekvalitního masa. Na obalu ho najdete označené jako strojně oddělené, mechanicky separované maso nebo také drůbeží separát. Pod tímto označením se skrývají rozemleté šlachy, kůže, tuk, částečně i kosti z drůbeže - což jsou zbytky po odebrání kvalitního masa, které se dříve vyhazovaly nebo dávaly do psích konzerv, ale od 90. let minulého století se začaly v masném průmyslu široce používat. Konečný produkt totiž výrazně zlevňují. Naleznete je v produktech jako jsou sekaná, hamburgery, salámy, nugety, paštiky, párky, klobásy a další mastné výrobky.

Červené maso

Bohužel červené maso a především masné výrobky se nacházejí v pravidelném jídelníčku nejen mnohých dospělých, ale i řady dětí (jak v rodinách, tak i ve školkách a školách). Pro mnohé z nás tak nebude překvapením, že Češi mají náchylnost k rakovině tlustého střeva a konečníku v genech. Po staletí naše geny ovlivňoval tento nezdravý jídelníček obsahující navíc jen velmi málo čerstvého ovoce, zeleniny a ryb.

Může nám tedy pomoci v boji s touto rakovinou výrazné zlepšení našich stravovacích návyků? Ano, ale především až našim potomkům. Dle názoru odborníků i po radikální změně jídelníčku potrvá celé dvě nebo tři generace, než se tzv. senzitivní genom dostane na úroveň ostatních národů. A nepomůže nám ani se přestěhovat na druhý konec planety. Důkazem toho jsou čísla z USA, kde byla choroba zaznamenána ve velké míře tam, kam se přestěhovali Češi, a to i u jejich potomků.

Jako prevenci před rakovinou tlustého střeva a konečníku odborníci doporučují omezit spotřebu červeného masa a především pak masných výrobků a naopak zvýšit konzumaci potravin spojených s ochranou před tímto druhem rakoviny jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, ryby, vitamín D a mléčné výrobky.

Důležitou roli v prevenci této rakoviny hraje preventivní vyšetření tzv. kolorektální screenig, který je stanoven s ohledem na věk, rodinou anamnézu a rizikové faktory. V České Repulbice se toto vyšetření plošně provádí již od 50ti let věku (jedná se o takové jedince, kteří nepociťují žádné příznaky). Pokud máte v rodině někoho, kdo onemocněl tímto druhem rakoviny v mladším věku, odborníci doporučují nechat se vyšetřit nejméně o deset let dříve, než byl věk této osoby v době diagnózy. Pokud se nemoc odhalí včas, je naděje na vyléčení poměrně vysoká.

Rakovina slinivky

Studie, zveřejněná v odborném časopise British Journal of Cancer, odhalila, že denní konzumace dvou slabých plátků slaniny nebo jednoho párku zvyšuje riziko onemocnění rakovinou slinivky o 19%. S vyšší konzumací se toto riziko dále zvyšuje.

Rakovina slinivky přitom patří k těm s nejmenší účinností léčby. Statistiky uvádějí, že rok po stanovení diagnózy přežije jen pět procent pacientů, do pěti let už jenom jedno procento.

Rakovina prsu a prostaty

Červené maso může obsahovat vysoké koncentrace potenciálně karcinogenních složek a také nasyceného tuku, který může zvyšovat riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty. Konzumace tuku ve stravě má za následek zvýšenou produkci hormonů, které pak mohou podporovat růst rakovinných buněk v orgánech citlivých na hormony, jako jsou právě prsa a prostata.

Riziko srdečních chorob

Častá konzumace červeného masa byla jasně spojena se zvýšeným rizikem srdečních chorob.

Studie ze Švédska z roku 2001 zjistila, že ženy, které konzumovaly více než 100g červeného masa nebo masných výrobků denně, měly o 42% vyšší pravděpodobnost mrtvice než ty, které ho konzumovaly méně než 30g denně.

Jak tedy snížit všechna rizika, které pro nás červené maso představuje?

Omezte jeho spotřebu

Snažte se hovězí, vepřové či jehněčí maso konzumovat jen příležitostně a v malém množství. Pokud jde o uzeniny, zde nejlepší množství je žádné! Červené maso nahraďte nejlépe luštěninami, případně drůbeží či rybami.

Býk

Riziko rakoviny můžete dále snížit dodržováním následujících doporučení:

Vyhýbejte se tučným a sladkým jídlům, omezte sůl a do svého jídelníčku naopak zařaďte množství čerstvé zeleniny a ovoce

Hýbejte se

Existují silné důkazy o tom, že fyzická aktivita je spojena se sníženým rizikem rakoviny zejména střev a prsou. Některé studie také hlásí vazby mezi fyzickou aktivitou a sníženým rizikem rakoviny děložní sliznice, plic a prostaty.

Buďte štíhlí

Poprvé studie ukazují, že riziko rakoviny není větší jen u obézních lidí, ale také pokud máte mírnou nadváhu. Nadbytečný tuk je považován za stejné riziko rakoviny, jako je kouření

Vyhýbejte se tabáku ve všech jeho formách

Alkohol konzumujte přiměřeně

Matky by měly kojit své děti alespoň po dobu šesti měsíců

Co dodat závěrem? Konzumace nejen červeného, ale i ostatních druhů masa a živočišných produktů s sebou nese určitá rizika. Nejen červené maso, ale i některé ryby a drůbež mohou obsahovat řadu nebezpečných škodlivin.

Není překvapující, že vegetariáni mají absolutně nejnižší riziko vzniku rakoviny a toto riziko je u nich výrazně nižší ve srovnání s těmi, kdo běžně konzumují maso.

Ne každý z nás však dokáže být vegetariánem, proto pokud si i nadále chcete maso a živočišné produkty dopřávat, zkuste alespoň omezit příjem toxických látek z živočišných produktů.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

WOODEN SPOON Přírodní repelent proti komárům a hmyzu 50 ml

236 Kč
Shop

Almara Soap Mýdlo Růžový Grep 100 g +- 5 g

172 Kč
Shop

Alteya Organics Růžová voda z bílé růže bio 120 ml, sklo

282 Kč
Shop

Allnature Rýžové vločky BIO 200 g

47 Kč
Shop

Ere Perez Vanilkový rozjasňovač Sun Halo 10 g

1 080 Kč
Shop

Weleda Naturally Clear rozjasňující mycí gel na problematickou pleť 100 ml

272 Kč
Shop