Certifikace přírodní kosmetiky

Je snadné něco tvrdit. Je ale mnohem težší pro svá tvrzení předložit nezávislý důkaz.

Řada kosmetických produktů nese označení jako "čistě přírodní", "100% natural", "bio" či "bylinná" ve svém názvu, ale přesto obsahují nebezpečné chemikálie a syntetické vůně. Používání termínů jako „bio“, „organická“ či „přírodní“ kosmetika není zatím zákony nijak omezeno. Koupíte-li si „přírodní“ krém, šampón nebo make-up, může se jednat o výrobek, v němž mohou naprosto převažovat syntetické složky, navíc testované na zvířatech.

Podle čeho se můžete tedy orientovat, pokud si chcete vybrat výrobky skutečně ohleduplné k vlastnímu zdraví i k přírodě? Zajímejte se o složení kosmetických výrobků. Navíc v Evropě existují některé standardy a certifikáty, které vám mohou orientaci na trhu usnadnit.

Certifikace přírodní kosmetiky

Certifikace uděluje nezávislý externí orgán po splnění všech nastavených podmínek. O certifikát může požádat jakýkoliv výrobce a teprve pokud jeho výrobky splní podmínky, má právo je označit značkou certifikátu. Tyto značky jsou spotřebitelům dobře čitelné, podmínky standardů jsou veřejně přístupné a certifikované výrobky snadno dohledatelné.

Je však třeba také dodat, že certifikací přírodní kosmetiky je poměrně velké množství. Známky se liší nejen podle jednotlivých států, ale i v rámci jedné země se stále objevují nové a další. Je velmi obtížné, ne-li nemožné, porovnat všechna kritéria, a tak běžný spotřebitel se v nich jen těžko orientuje.

Pouze mezinárodní známka s kritérii, které zajišťují kvalitu produktů, může poskytnout nezbytnou pomoc při orientaci v produktech. V tomto směru se však blýská na lepší časy, neboť nedávno zavedená mezinárodní známka NaTrue by mohla orientaci zákazníka v kosmetických produktech značně ulehčit.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Coslys Deodorant bio zelený čaj 100 ml, náhradní náplň

163 Kč
Shop

Boho Green Make-Up Rtěnka Capucine 304 3,5 g

319 Kč
Shop

Santaverde Tělový krém classic 150 ml

734 Kč
Shop

Natura Siberica Rozjasňující pleťové sérum pro všechny typy pleti 15 ml

261 Kč
Shop

VOONO Sea salt sprej 100 ml

450 Kč
Shop

VOONO Henna Indigo 100 g

272 Kč
Shop