Toxické vůně

Jak voní Váš oblíbený parfém, denní krém či jiný kosmetický produkt? Po citrusových květech, růžích či levanduli? Anebo po uhelném dehtu a petrochemikáliích? S největší pravděpodobností je to petrochemie, kterou opravdu cítíte, když používáte své oblíbené parfemované produkty. 95% chemikálií používaných ve vůních jsou totiž syntetické sloučeniny pocházející z ropy, mnohé z nich jsou potvrzené toxiny či karcinogeny. Vůně, označené na obalu výrobku také jako parfum, tak znamenají přítomnost mnohdy až čtyř tisíc různých chemických ingrediencí.

Podle FDA (Správa potravin a léčiv, USA) jsou vonné látky odpovědné za 30 procent všech alergických reakcí. Klinická pozorování potvrzují, že syntetické vůně mohou ovlivnit centrální nervový systém a způsobit deprese, hyperaktivitu či podrážděnost. Zaznamenané symptomy zahrnují bolesti hlavy, malátnost, alergické vyrážky, zabarvení kůže, kašel a podráždění kůže.

Vyrážka

Lidé vyhledávají parfemované kosmetické, prací a čisticí produkty, protože jim navozují dobrou náladu a pocit čistoty. Po použití parfému či parfemované kosmetiky se cítíme příjemněji, čistěji a přitažlivěji, protože pěkně voníme. Na druhé straně však výrobci přidávají vonné látky do kosmetiky, čisticích a pracích prostředků často prostě proto, aby maskovaly nepříjemné odéry způsobené syntetickými kosmetickými ingrediencemi.

Před vzestupem syntetických vonných látek a zavedením obchodních tajemství to byly přírodní látky jako právě esenciální oleje, získané z rostlin, které byly používány k vytvoření svůdných vůní. Výrobci mají nyní na výběr – levné syntetické nebo dražší přírodní složky. K nevelkému překvapení nejčastěji volí tu nejlevnější variantu. Výrobci tak formulují syntetické vonné látky v laboratoři za použití řady pro člověka nebezpečných chemických látek. Na výběr přitom mají z ohromujícího množství více jak 3000 chemikálií. Parfémovaný produkt pak často obsahuje více než 500 různých chemických látek. Spotřebitelům je však téměř neznámé, že tyto rozsáhlé chemické směsi jsou jednoduše označeny na etiketě jednoslovně právě jako „parfum“. To se týká nejen parfémů a kolínských vod, ale všech parfemovaných produktů jako je kosmetika nebo prací a čistící prostředky. Vůně se dále pak vstřebávají kůží a končí v našem těle (včetně dětí).

Toxické vůně

Nevládní organizace v USA, tzv. Kampaň za bezpečnou kosmetiku, v roce 2009 zadala nezávislou studii 17 parfémovaných výrobků.

Analýza ukázala, že 17 produktů obsahovalo v průměru:

  • 14 nezveřejněných chemických látek, které nebyly uvedeny na obalech díky mezeře v zákoně, který umožňuje společnostem nárokovat vůni jako obchodní tajemství
  • 10 chemických látek, které jsou spojené s alergickými reakcemi jako je astma, dušnost, bolesti hlavy a kontaktní dermatitida
  • 4 chemikálie, které narušují hormonální rovnováhu a jsou spojeny s řadou zdravotních důsledků jako poškození spermií, poruchy štítné žlázy a rakovina.

Většina chemických látek nalezená při testování nebyla nikdy posuzována z hlediska bezpečnosti jakoukoliv veřejně odpovědnou agenturou. Kromě toho výzkum potvrdil, že mnoho známých syntetických vonných látek jsou neurotoxické a narušují hormonální rovnováhu. A dokonce i vystavení malým dávkám těchto toxických látek, jak na kůži či vdechnutím, může mít vážné dlouhodobé účinky na lidské zdraví.

Příkladem toxických chemických látek používaných ve vůních jsou acetaldehyde, styrene oxide, acetonitrile, toluen a musk tetralin (AETT). Tyto chemické látky způsobují řadu velmi závažných stavů uvedených níže.

Acetaldehyd

vytváří ovocnou vůni, ale je to pravděpodobný lidský karcinogen

Acetonitril

může způsobovat únavu, bolesti hlavy, třes, místní znecitlivění a nevolnost

Styren Oxide

může dráždit kůži a oči a ve studiích na zvířatech se prokázalo, že způsobuje deprese

Toluen

je neurotoxin a z velké části pocházi se surové ropy. Může způsobit poškození plic, jater, ledvin, srdce a centrálního nervového systému. Dále může způsobit bolesti hlavy, ztrátu svalové kontroly, poškození mozku, ztrátu paměti, problémy s řečí, sluchem a zrakem a dokonce i smrt. Je zajímavé poznamenat, že toluen byl zjištěn v každém vzorku vůně vybrané Agenturou pro životní prostředí v USA (tzv. EPA) pro zprávu za rok 1991

Musk tetralin (AETT)

bylo prokázáno, že způsobuje degeneraci mozkových buněk a míchy.

Svíčky

Jak to řeší Evropská Unie

Evropská unie (EU) omezila používání mnoha vonných přísad v kosmetických produktech, včetně dvou nejčastějších syntetických pižmových vůní. Jedná se o musk ambrette, který je spojen s různými typy dermatitid, karcinogenními účinky a endokrinními dysfunkcemi a musk tibetene. Musk xylen a musk keton jsou přípustné s omezením. Všechna kosmetika v EU, která obsahuje nějakou vůni, musí mít slovo "parfum" v seznamu ingrediencí. V Evropské Unii existuje navíc seznam 26 vonných složek běžně používaných v kosmetických vůních, u nichž je větší pravděpodobnost, že způsobí kožní podráždění. Tyto vonné látky musí být jmenovitě uvedeny v seznamu ingrediencí navíc ke slovu parfum, pokud ve výrobku přesáhnou určitou koncentraci.

Jak se vyhnout škodlivým vonným látkám?

Drtivá většina komerčních značek obsahují syntetické parfemace, z nichž některé jsou škodlivější více a jiné méně. Výrobce, který uvádí „parfum“ v seznamu ingrediencí na výrobku bez bližšího určení, má s největší pravděpodobností co skrývat. Proto, abychom zabránili nevědomé otravě našeho těla, je důležité se zajímat o složení našich kosmetických výrobků.

Jako spotřebitel parfémovaných produktů máte několik bezpečných možností:

  • Existuje alternativa syntetických parfemací, kterou jsou esenciální/éterické oleje odvozené z rostlin. Takovéto přírodní vůně naleznete v certifikované přírodní kosmetice. Pozor ale, i esenciální oleje mohou být pro některé jedince s citlivou pokožkou alergenní. Pro alergiky jsou pak nejjistější volbou výrobky bez přidané vůně, přednostně neparfémovaná přírodní kosmetika.
  • Pokud se však nemůžete vzdát své oblíbené vůně, zkuste aspoň odstranit ostatní parfémované produkty ze své sbírky. Čím méně škodlivým látkám vystavíte své tělo, tím lépe.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Logona Prášková barva na vlasy Čokoládově hnědá, 09 2x50g

434 Kč
Shop

Desert Essence Zubní pasta s růžovou himálajskou solí a tea tree 176 g

299 Kč
Shop

love Luna Inkontinenční kalhotky Full černé 1 ks, XXL

518 Kč
Shop

Saloos Hyaluronové sérum 50 ml

396 Kč
Shop

Logona Prášková barva na vlasy Červená, 04 2x50g

434 Kč
Shop

Desert Essence Tuhé mýdlo krémový kokos 142 g

226 Kč
Shop