Slunce a rakovina kůže

Slunce je nezbytné k našemu životu. Zlepšuje nám náladu a pomáhá nám udržovat naše denní a noční cykly. Je také primárním zdrojem vitamínu D, který nám pomáhá vstřebávat vápník pro silnější a zdravější kosti a bojovat s infekcemi. Abychom získali dostatek vitaminu D, potřebujeme na slunci strávit dvakrát týdně přibližně 15 – 30 minut.

Ale nepřehánějme to. Naopak následkem velkého vystavení slunečnímu záření může být kromě postupného vzniku vrásek i rakovina kůže, která je v Česku nejčastěji zjištěným zhoubným nádorem.

Lékaři jsou nejvíce znepokojeni maligním melanomem. Ten patří mezi nejzhoubnější nádory, protože má sklon k časné tvorbě metastáz. Prognóza choroby je velmi pesimistická – po léčbě metastazujícího melanomu je průměrná doba přežití šest měsíců.

Počet melanomů v České Republice stoupl za posledních čtyřicet let více než šestkrát. Zatímco v roce 1970 jich bylo hlášeno 316, v roce 2000 to již bylo 1 413 a v roce 2009 lékaři zachytili už 2 088 kožních nádorů. Každý rok u nás zemře 300 - 500 lidí na rakovinu kůže.

Rty

Melanom navíc čím dál více zasahuje i mladší generaci do 40 let. Česká Republika je na šestém nejhorším místě v počtu maligních melanomů na obyvatele v rámci evropské sedmadvacítky (postupně od nejhoršího místa se umístili země: Dánsko, Nizozemí, Švédsko, Slovinsko, Irsko a Česká Republika).

Hlavní příčinou vzniku tohoto druhu rakoviny je pobyt na slunci či v soláriu.

Slunci a soláriím by se absolutně měli vyhnout lidé s:

  • mateřskými znamínky
  • velmi světlou pletí a vlasy
  • rodinnou historií rakoviny kůže včetně melanomu.

Avšak jak lidé se světlejší, tak i s tmavší pletí potřebují před UV zářením ochranu. Nejenom opálení či spálení zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže, ale také jakékoliv delší či častější nechráněné vystavení slunci. Riziko poškození naší kůže se zvyšuje s množstvím a intenzitou vystavení slunci. Lidé, kteří jsou dlouhodobě vystaveni slunci v práci jako jsou zemědělci či námořníci nebo lidé, kteří se často opalují, nesou největší riziko.

Ovšem nejzranitelnější skupinou jsou děti, neboť jak mnohé studie ukazují, častý či delší pobyt na slunci v dětství (ani nemusí dojít ke spáleninám) zvyšuje riziko, že vaše dítě bude mít později v životě rakovinu kůže.

UVA a UVB záření

UV záření, které dopadá za zemský povrch, se skládá z UVB záření, které způsobuje spálení naší kůže a UVA záření, které proniká hlouběji a způsobuje jiný druh poškození naší DNA než paprsky UVB (Cadet 2009). Zatímco UVB paprsky nás opalují či spalují, tak UVA záření způsobuje stárnutí naší kůže. Má totiž delší vlnovou délku, a proniká tak do spodnějších vrstev kůže, které dávají naší kůži pružnost. Získáváme tak vrásky... a některé druhy rakoviny. UVA paprsky dopadají na naši Zem celý rok a navíc mohou pronikat i přes sklo.

Řadu let se vědci domnívali, že spáleniny od slunce jsou příčinou vzniku nejzávažnějších forem rakoviny kůže - melanomu (Leiter 2008). Dnes mnoho expertů věří, že jak UVB tak i UVA záření se může podílet na vzniku melanomu (Donawho 1996, Garland 2003, Godar 2009, Setlow 1993). Jak ukázaly mnohé studie, opalovací prostředky vyrobené v posledních desetiletích nemusely poskytovat ochranu před rakovinou kůže, protože sice blokovaly paprsky UVB, tj. zabraňovaly spáleninám ze slunce, ale dostatečně neblokovaly paprsky UVA (Draelos 2010). Používání opalovacích prostředků blokujících nedostatečně UVA záření a falešný pocit ochrany, který nám dávaly, tedy mohlo přispět k riziku vzniku melanomů u některých populací, které se však projevuje až nyní (Gorham 2007).

Jak předejít riziku vzniku rakoviny kůže?

Hlavní příčinou vzniku rakoviny kůže je pobyt na slunci (či v soláriu). Jako nejúčinnější prevenci tedy dodržujte následující zásady:

Vyhněte se nejsilnějším paprskům

Snažte se úplně vyhnout nejsilnějšímu slunci (mezi 11. a 15. hodinou). Pokud musíte být venku, hledejte stín, když je slunce nejvýše nad hlavou a tedy nejsilnější. Dokonce i při chladných nebo zatažených dnech cestuje UV záření skrz mraky a odráží se od písku, vody či betonu. Oblačnost není schopna odfiltrovat UV záření a může dávat falešný pocit ochrany. Toto „neviditelné slunce“ může způsobit neočekávané poškození kůže. Lidé si ani často neuvědomují, že se jim vytváří spáleniny při chladnějších či větrných dnech neboť teplota a vítr udržuje na povrchu pokožky pocit chladu.

Opalování

Zakryjte se

Pokud není venku příliš horko a vám nebo vašim dětem to nebude ještě více nepříjemné, oblečte si košili s dlouhým rukávem a dlouhé kalhoty. Hlavu zakryjte pokrývkou, nejlépe kloboukem se širokým okrajem, aby byl chráněn dobře celý obličej i krk. Dnes je k dostání i oblečení pro děti i dospělé ze speciálního materiálu, které účinně filtrují sluneční UV záření.

A nezapomínejte, že slunce poškozuje i oči. Dokonce jeden den pobytu na slunci může způsobit spáleniny rohovky. Opakovaná expozice může vést ke vzniku šedého zákalu. Nejlepší způsob, jak si chránit oči, je nosit sluneční brýle. Kupujte jen takové, které mají popisky, že poskytují 100% ochranu proti UV záření.

Používejte opalovací prostředky

Pokud ani jeden z předchozích bodů nelze uplatnit, na řadu přicházejí opalovací prostředky. Ty zabraňují spálení, ale jinak je překvapivě málo známo o bezpečnosti a účinnosti těchto krémů a sprejů. Řada opalovacích přípravků obsahuje látky spojené s nežádoucími zdravotními účinky, které byly prokázány při studiích na zvířatech. I přes tyto neznámé však odborníci doporučují jejich používání, jen ne jako první linie obrany proti slunci (viz. výše popsané první dva kroky). Ani s použitím opalovacích prostředků nezůstávejte dlouhou dobu na slunci. Každé opálení trvale poškozuje pokožku a přestavuje vážné zdravotní riziko.

Používejte opalovací prostředky, ale vyhýbejte se polednímu slunci, hledejte stín a používejte ochranný oděv a pokrývku hlavy předtím, než se namažete krémem. Dbejte opatrnosti především v těhotenství a u dětí, zde se vyplatí použít opalovací prostředky s bezpečnými minerálními filtry.

Vyhýbejte se pobytu v soláriích

Jak již bylo výše popsáno, stejně jako sluneční paprsky, tak i pobyt v soláriích přizpívá ke vzniku rakoviny kůže.

Piha nebo melanom?

A jak poznáte problémové mateřské znaménko? Ve zkratce lze říci, že zdravá mateřská znaménka jsou obvykle malá, mají jenom jednu barvu a kruhový nebo oválný tvar s jasně zřetelným okrajem. Problémové pihy mají jednu z následujících vlastností:

  • Asymetrie (jedna polovina je jiná než ta druhá)
  • Ohraničení (nepravidelné, vroubkované, nedefinované)
  • Barva (různá, ale často odstíny černé, hnědé, někdy bílé, červené nebo namodralé)
  • Velikost (vetší než guma na tužce)
  • Měnící se (změna barvy, tvaru, velikosti)

Pokud si nejste jisti, jestli je vaše mateřské znaménko v pořádku, vždy vyhledejte kožní lékaře a nechte se zkontrolovat.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Urtekram Kondicionér kokosový 180 ml

199 Kč
Shop

ESI Zubní pasta Homeopatic Whitening, Aloe Fresh 100 ml

130 Kč
Shop

Sylveco WOW Pleťový krém 50 ml

250 Kč
Shop

Urtekram Kondicionér růžový 180 ml

218 Kč
Shop

Purity Vision Bio Fair Trade Bambucké máslo 350 ml

482 Kč
Shop

MÁDARA Regenerační noční krém 50 ml

779 Kč
Shop