Podle čeho a jak vybírat kosmetiku

Možná vás překvapí, že v průměru je každý člověk vystaven při používání kosmetických produktů zhruba 126 různým ingrediencím každý den. O mnohých z těchto chemikálií je známé, že jsou toxické a mohou způsobovat alergické reakce, vrozené vady či dokonce rakovinu. Testování produktů, které existuje, sleduje pouze reakce jako je zčervenání kůže, vyrážka či pálení. Nezkoumá však potenciální dlouhodobé problémy, které se mohou u člověka při jejich pravidelném používání projevit a stejně tak i jejich vliv na naše životní prostředí.

Dnes máme v lidských tkáních přes 300 chemických toxických látek, které neexistovaly před rokem 1940. Běžná kosmetika obsahuje chemická barviva, umělé vůně, konzervanty a další chemické látky, které naše tělo zatěžují a z dlouhodobého hlediska jsou toxické. Opakované vystavení toxinům z běžné kosmetiky se v našem těle načítá a i malá množství mohou časem dosáhnout toxických úrovní. Je lékařky dokázaný fakt, že naše tělo vstřebává značné množství toho, co aplikujeme na kůži. Řada výrobců kosmetiky propaguje a prodává výrobky s ingrediencemi, které nejsou dostatečně prozkoumané, nejsou zkoumané vůbec - a co hůře - ví se o nich, že mohou představovat vážná zdravotní rizika.

Bylinky

Existují bezpečné chemické ingredience?

Mnoho lidí věří výrobcům kosmetiky, že všechny existující syntetické chemikálie používané v kosmetice jsou bezpečné a mohou být aplikovány na kůži, aniž by ublížily. Netvrdily i výrobci cigaret po dobu více jak třiceti let, že kouření nikdy rakovinu nezpůsobí? Když se v kosmetice používají nebezpečné ingredience, riziko ve vysoké. Nejedná se často jen o zbytkové složky, nýbrž o základní ingredience produktu, tak jako mouka je ingrediencí v pečivu. Mnoho chemikálií v kosmetice velmi jednoduše proniká kůží a některé jsou přímo požity poté, co se aplikují na rty či ruce. A stále více výrobců přidává do kosmetiky vlastní složky, zvyšující pronikání jiných ingrediencí hluboko do kůže, jako např. nová technologie nanočástic od L´Oreal – avšak žádné testy na jejich bezpečnost nejsou vyžadovány a nebyly provedeny.

Vědci nacházejí v lidských tkáních běžné kosmetické ingredience. Průmyslová změkčovadla - nazývaná ftaláty – nacházejí v moči, konzervanty - nazývané parabeny - v prsní nádorové tkáni a komponenty vůně jako musk xylen v lidském tuku. Je toto množství, v kterém jsou nalezeny, nebezpečné? Takovéto studie nebyly provedeny. Ačkoliv ne vždy zde existuje evidence, že daná chemikálie způsobuje vážné zdravotní problémy, tak už jen fakt, že poměrně málo chemikálií bylo zkoumáno z hlediska bezpečnosti, je znepokojující. Navíc se tyto chemikálie opakovaným užíváním v našem těle hromadí (odborně se to nazývá bioakumulace) a nikdo doopravdy neví, jaké to má pro nás v dlouhém horizontu důsledky.

Když se podíváme na historii chemických látek, vidíme spoustu průlomových chemikálii a léků, které změnily život k lepšímu. Avšak řada těchto zázračných chemických látek způsobila také vážné vedlejší účinky a to dříve, než byly staženy z trhu a zakázány. Příkladem je zázrak jménem DDT. Jak měla tato látka způsobit převrat v zemědělství na celém světě a zničit všechny hmyzí škůdce! Dnes úplně každý živý tvor na Zemi, včetně člověka, nese zátěž DDT uloženého v tukových buňkách s neznámými důsledky pro nadcházející generace.

Staňte se tedy informovaným zákazníkem, zajímejte se o složení výrobků a utvořte si svůj vlastní názor!

5 tipů, jak vybrat tu správnou kosmetiku

1. Nevěřte nápisům na obalech

jsou to jen marketingové triky. Řada produktů nese označení jako "čistě přírodní" , "dermatologicky testované", "natural" nebo "bio" ve svém názvu, ale přesto obsahují chemická barviva, umělé vůně, konzervanty a další syntetické chemikálie.

2. Čtěte složení

Nejdůležitější je, jaké ingredience produkt obsahuje. Není možné si zapamatovat všechny nebezpečné přísady, kterým se chcete vyhnout, ale pro rychlý odhad – pokud ingredienci ani nemůžete vyslovit, je to pravděpodobně toxická. Například: METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE, který se používá jako konzervant v mnoha kosmetických produktech, je nebezpečný.

Přírodní vůně

3. Volte produkty bez vonných a aromatických látek

Vůně jsou přidávány do mnoha produktů jako jsou šampóny, deodoranty, krémy, holící krémy. Výrobci však nemusí uvádět, které ingredience se skrývají pod slovem "vůně" (či "parfum" nebo "fragrance"). Ale velmi často vonné a aromatické látky obsahují stovky riskantních přísad, které mohou být toxické a způsobovat poškození imunitního systému. Vyhledávejte nejlépe produkty, které jsou neparfémované anebo používejte takové, které obsahují jako vůně čisté éterické oleje (ale pozor na alergie, vždy si výrobek nejprve otestujte). Také si uvědomte, že některé produkty nesou označení "neparfémovaný", ale přesto obsahují syntetické vonné směsi, které zakrývají jiné chemické pachy.

4. Hledejte certifikační známku

Výrobky, jejichž producenti dodržují přísné výrobní standardy, se označují jako certifikované. O certifikát může požádat jakýkoliv výrobce a teprve pokud jeho výrobky splní podmínky, má právo je označit značkou certifikátu. Aby mohla být surovina či výrobek certifikován, musí projít nezávislým auditem prostřednictvím certifikační agentury. Příslušná agentura podrobně zkoumá každý krok výrobního cyklu a zaručuje tak, výrobek splní kritéria dané certifikační známky. Tyto značky jsou spotřebitelům snáze čitelné, podmínky standardů jsou veřejně přístupné a certifikovaní výrobci snadno dohledatelní.

5. Používejte celkově méně kosmetických produktů

Pokud se nechcete vzdát některých svých oblíbených avšak ne až tak přírodních kosmetických produktů, snižte alespoň jejich množství na minimum. Jednodušší každodenní návyky sníží počet chemikálií, kterým jste vystaveni.

Přírodní kosmetika

Pokud je vaším cílem se vyhnout všem podezřelým chemickým látkám, při použití běžné kosmetiky to bude velmi obtížné. Nejjednodušší způsob, jak se vyhnout rizikům, je vyhnout se všem chemicky zatíženým kosmetickým produktům a používat certifikovanou přírodní kosmetiku. Tato volba je skvělá jak pro vaši pleť, tak pro naši Zemi a Její velkou předností je také její přirozenost. Používáním přírodní kosmetiky totiž dochází k stimulaci a podpoře přirozené funkce pokožky, a to díky přírodním surovinám, ze kterých jsou tyto kosmetické produkty vyrobeny. Jedná se zejména o rostlinné složky, které obsahují velké množství přírodních vitamínů, antioxidantů a hydratačních látek.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) HARMONY - Fleur de Cerisier (Květy třešně) 15 ml

353 Kč
Shop

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) OPTIMISM - Fleur de Oranger (Květy pomerančovníku) 15 ml

353 Kč
Shop

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) LOVE - Vanille (Vanilka) 15 ml

353 Kč
Shop

EasyBody Magnéziový olej ve spreji Original 150 ml

368 Kč
Shop

Urtekram Zubní pasta bělicí 75 ml

136 Kč
Shop

Acorelle BE POSITIVE Dámská parfémová voda (EDP) ENERGY - Cédrat (Cedr) 15 ml

353 Kč
Shop