Opalovací krémy

Počet melanomů v České Republice stoupl za posledních čtyřicet let více než šestkrát. Každý rok u nás zemře 300 - 500 lidí na rakovinu kůže. Vědci však předpokládají, že to je teprve začátek. Jak ukazují mnohé studie, opalovací prostředky vyrobené v posledních desetiletích neposkytovaly dostatečnou ochranu před rakovinou kůže, protože sice blokovaly UVB paprsky (tj. zabraňovaly spáleninám ze slunce), ale neblokovaly již dostatečně paprsky UVA (studie: Draelos 2010). Používání takovýchto opalovacích prostředků a falešný pocit ochrany, který nám dávaly, mohlo přispět k nárůstu počtu melanomů, které se však začíná projevovat až nyní (Gorham 2007).

Není pochyb o tom, že nejlepší ochranou před sluncem je stín, případně klobouk a oblečení. Potom nemusíme řešit, že se nám do kůže mohou vstřebávat chemikálie, o kterých stále dobře nevíme, nakolik jsou bezpečné. Pokud se ale nemůžete slunci vyhnout, je na místě použít vhodné opalovací prostředky.

Jak a podle čeho ale vybírat opalovací krém? Je mezi nimi nějaký rozdíl? Stačí si vybrat správné číslo ochranného faktoru a o více se již nestarat? To vše jsou otázky, které nás napadají při výběru vhodné opalovací kosmetiky. Jednoduše napsáno, pokud budete pobývat na slunci, používejte opalovací prostředky s odpovídajícím UV faktorem a bezpečným složením. Podívejme se teď na složení opalovacích přípravků podrobněji.

Opalování

Volte správný opalovací faktor (OF)

...podle vašeho fototypu a podmínek, ve kterých se budete pohybovat. V našich podmínkách při pobytu na letním slunci si vystačíte s faktorem 15-30, lidé se světlejší pletí by měli volit vždy faktory vyšší (na jaře a na podzim pak s faktorem 10-15). Ovšem k moři a na hory je dobré vždy zvolit vyšší faktor (SPF 30 - 50), než jaký používáte ve městě nebo u vody v našich mírných klimatických podmínkách. S každými 300 metry nadmořské výšky totiž roste intenzita UVB záření o čtyři procenta (pozor rovněž na lyžování ve vyšších nadmořských výškách, kdy sníh slunce odráží).

Vysokým faktorem bychom si také měli mazat mateřská znaménka a choulostivé části těla, třeba ušní lalůčky, nos, kůži kolem očí, nárty a ramena.

A další důležité pravidlo: děti do jednoho roku by na přímé slunce neměly přijít vůbec, starší děti a těhotné ženy by měli vždy používat krémy s vysokým ochranným faktorem (vyšším než 20).

Zvolte ty správné UV filtry

Při výběru sluneční ochrany se podívejte, zda má opalovací prostředek chemický nebo minerální (fyzikální) UV filtr. U dětí či v těhotenství dejte přednost minerálním UV filtrům (zinek, titan), které nemají vedlejší účinky na lidské zdraví a jsou tedy bezpečnější. Podle americké neziskové organizace EWG, která se detailně věnuje složení kosmetických produktů, jsou zinek a titan nejbezpečnějšími ingrediencemi v opalovací kosmetice.

Vyhněte se vitamínu A v opalovacích prostředcích

Chemický vitamín A - označený jako retinyl palmitate - se nachází v mnoha opalovacích prostředcích. Tento vitamín však v opalovací kosmetice představuje veliké nebezpečí. Při vystavení UV záření se sloučeniny retinolu rozkládají a produkují toxické volné radikály, které mohou poškodit naši DNA a způsobit genové mutace vedoucí k rakovině. Nejnovější studie ukazují, že retinylpalmitát - pokud se aplikuje na kůži - může za přítomnosti slunečního záření urychlit rozvoj kožních nádorů (NTP 2009, 2011).

Dítě

Dávejte si pozor i na další ingredience ve složení daného výrobku

Čtěte složení výrobků. Syntetické vůně (které mimo jiné často obsahují ftaláty), chemické konzervanty (jako parabeny) a řada dalších pochybných ingrediencí se nachází ve většině nejpopulárnějších výrobků sluneční kosmetiky. Obecně platí, čím kratší seznam ingrediencí, tím lepší, ale nejlepší volbou je certifikovaná přírodní kosmetika.

Co je ještě dobré vědět

Ani s použitím opalovacích prostředků nezůstávejte dlouho na slunci. Falešný pocit bezpečí, který nám opalovací prostředky poskytují je považován za jednu z největších hrozeb. Každé opalování trvale poškozuje pokožku a představuje vážné zdravotní riziko. Vyhýbejte se polednímu slunci a vyhledávejte stín. Zakryjte si hlavu a tělo. Klobouky, brýle, ochranné oblečení a stín jsou stále vaše nejjistější sázka pokud jde o ochranu před slunečními paprsky.

Pokud se slunci nemůžete vyhnout, opalovací prostředek nanášejte v dostatečném množství a opakovaně. Opalovací krémy s chemickými filtry je třeba nanést cca 30 minut předem, aby se dostatečně vstřebaly do kůže narozdíl od minerálních fitrů, které působí okamžitě. Dále je třeba krém vždy znovu nanést po 2 hodinách, a to v dostatečném množství. Uvádí se, že na tělo dospělé osoby je třeba nanést přibližně 36 gramů opalovacího prostředku, což odpovídá šesti plným kávovým lžičkám. V současné době spotřebitelé používají obvykle jen polovinu tohoto množství. Má-li se úroveň ochrany zachovat i např. po plavání nebo utření ručníkem, je třeba stejné množství nanést znovu.

Pamatujte však, že trochu slunce neškodí. Lékaři doporučují omezený nechráněný pobyt na slunci k získání potřebného vitaminu D. Naše tělo vytváří vitamín D, když je vystaveno slunečním UVB paprskům. Bude vám však stačit, když vystavíte obličej, paže nebo nohy slunci bez opalovacího prostředku dvakrát týdně po dobu 30 minut. Pokud to však nechcete riskovat, ujistěte se, že přijímáte dostatek vitamínu D ve stravě nebo pomocí vitaminových doplňků.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Saloos Bio Růžové dřevo 5 ml

348 Kč
Shop

HERBATINT VEGETAL COLOUR Bio rostlinná barva na vlasy MOONLIGHT POWER 100 g

374 Kč
Shop

Kvitok Květová voda damašská růže 30 ml

147 Kč
Shop

HERBATINT VEGETAL COLOUR Bio rostlinná barva na vlasy WARM CHESTNUT POWER 100 g

374 Kč
Shop

HERBATINT VEGETAL COLOUR Bio rostlinná barva na vlasy CHERRY RED POWER 100 g

374 Kč
Shop

SOLIDU 20 EXOTIC SECONDS Dárkový set 200 g

749 Kč
Shop