Opalovací faktor OF

Opalovací faktor (zkratkou OF nebo SPF - Sun Protection Factor), je důležité hledisko, jak vybírat opalovací krémy a spreje. Opalovací faktor je totiž násobek doby, po které se můžete pohybovat na slunci, než se spálíte. Pokud např. vydržíte na sluníčku třicet minut než vám začne rudnout kůže, tak krém s faktorem 10 vás ochrání zhruba 300 minut - to ovšem za předpokladu, že se nepotíte, či nekoupete. Jednoduše řečeno, čím vyšší OF faktor je na opalovacím přípravku uveden, tím vyšší ochranu vám poskytuje. V Evropské Unii již nenajdete přípravky s faktorem vyšším než SPF 50, neboť vyšší čísla byla spíše marketingovým trikem než skutečnou dobou, o kterou si můžete prodloužit pobyt na slunci. Například praktický rozdíl v prodloužené době na slunci u faktoru 30 a 50 je jen několikaprocentní.

Základní pravidlo zní: děti do jednoho roku by na přímé slunce neměly přijít vůbec, jinak děti a těhotné ženy by měli vždy používat krémy s vysokým ochranným faktorem (vyšším než 20) a především s minerálními UV filtry, které nenesou téměř žádná zdravotní rizika.

Dítě

Vysokým faktorem bychom si také měli mazat mateřská znaménka a choulostivé části těla, třeba ušní lalůčky, nos, kůži kolem očí, nárty a ramena. Také k moři a na hory je dobré vždy zvolit vyšší faktor, než jaký používáte ve městě nebo u vody v mírných klimatických podmínkách, neboť s každými 300 metry nadmořské výšky roste intenzita UVB záření o čtyři procenta!

Jak dlouho vydržíte na přímém slunci, než se spálíte, ovlivňuje váš fototyp. Rozlišují se čtyři základní druhy fototypů.

Zrzavá žena

První fototyp je člověk se světlými nebo zrzavými vlasy. Většinou má velmi světlou pleť, na slunci se mu objeví pihy, což ukazuje na nedostatek pigmentu. Lidé tohoto typu by měli být velmi ostražití. Jejich pleť je křehká a nemá dostatek ochranných látek proti slunečnímu záření. Pleť je po opálení lehce narůžovělá. V České republice je pro tento fototyp vhodné používat krémy s faktorem 20 a 30, u moře či na horách až 50.

Druhý fototypblonďaté nebo plavé vlasy. Pleť bude po opálení lehce karamelová. V tuzemském klimatu je vhodná kosmetika s SPF 20 – 25, v mořském či vysokohorském 30 – 40.

Třetí fototyp má vlasy hnědé, vyšší odolnost vůči paprskům, přesto by se tento fototyp neměl na slunci pohybovat nechráněni déle jak dvacet minut. Pleť má po opálení bronzovou. V ČR je dostatečný krém s faktorem 10 až 15, u moře či na horách 20 - 25.

Čtvrtý fototyp má většinou černé havraní vlasy a tmavě olivovou pleť. Tomuto fototypu stačí v českých podmínkách SPF 10, u moře a na horách pak 15 - 20.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Coslys Deodorant bio zelený čaj 100 ml, náhradní náplň

163 Kč
Shop

Boho Green Make-Up Rtěnka Capucine 304 3,5 g

319 Kč
Shop

Santaverde Tělový krém classic 150 ml

734 Kč
Shop

Natura Siberica Rozjasňující pleťové sérum pro všechny typy pleti 15 ml

261 Kč
Shop

VOONO Sea salt sprej 100 ml

450 Kč
Shop

VOONO Henna Indigo 100 g

272 Kč
Shop