Nebezpečné chemikálie v deodorantech a antiperspirantech

Ať se nám to líbí nebo ne, v naší kultuře jsme vnímáni zčásti i podle toho, jak jsme cítit. Pocení je přirozeným procesem, jak se naše tělo ochlazuje. Je nezbytnou součástí přirozeného fungování našeho těla. A tak většina z nás používá deodoranty, které neutralizují pach potu nebo antiperspiranty, které minimalizují tělesný pach tím, že ucpou póry, aby se pot nedostal na povrch kůže.

Většina konvenčních deodorantů a antiperspirantů obsahuje složky, které mohou způsobit alergické reakce, ale zkoumá se i jejich vliv na vznik rakoviny či Alzheimerovy choroby. A protože antiperspiranty a deodoranty jsou určeny k tomu, aby působily na našem těle po dobu mnoha hodin, zvyšuje se tak potenciál pro vstřebávání toxických chemikálií do našeho těla.

Nebezpečné složky běžných antiperspirantů a deodorantů a některé studie

Jednou z nejobávanějších složek v antiperspirantech a deodorantech jsou hliníkové (aluminiové) soli. Ale nejsou jedinou. Mnoho výzkumů se zaměřuje také na parabeny, které se v kosmetických produktech používají jako konzervanty. Mezi další toxické chemikálie, často obsažené v konvenčních deodorantech, patří triclosan, FD&C barviva, propylene glycol, talc (mastek) nebo TEA & DEA.

Antiperspiranty

Hliníkové/aluminiové soli

Hliníkové (nebo také aluminiové) sloučeniny jsou aktivní součástí tradičních antiperspirantů. Ve složení těchto výrobků jsou označované například jako chlorid hlinitý, aluminum zirconium, aluminum chlorohydrate či aluminium chloride. Dokáží zablokovat potné žlázy, takže se pot nedostane na povrch kůže. Kolik hliníku se však vstřebává do těla z jemné tkáně v podpaží, nakolik je hliník nebezpečný a jaká zdravotní rizika představuje? Na tyto otázky zatím neznáme přesnou odpověď.

Hliník a rakovina prsu

Byla provedena řada studií, které zkoumaly účinky deodorantů a aniperspirantů na lidské tělo, ale některé výsledky ukazují rozporuplné údaje, zejména pokud jde o působení hliníkových sloučenin a vznik rakoviny prsu.

Článek v časopise Journal of the National Cancer Instutute (16.10.2002) dospěl k závěru, že neexistuje žádná souvislost mezi používáním antiperspirantů a rakovinou prsu.

Některé výkumy však ukazují, že hliníkové sloučeniny mohou být vstřebávány kůží a způsobovat změny v estrogenových receptorech prsních buněk. A protože estrogen může podpořit růst rakovinných prsních buněk, někteří vědci naznačují, že použití sloučenin na bázi hliníku v antiperspirantech může být rizikovým faktorem pro vyvinutí rakoviny prsu.

Publikována v roce 2003 v European Journal of Cancer Prevention (Evropský časopis prevence rakoviny) byla studie založená na rozhovoru s 437 ženami s rakovinou prsu o jejich užívání deodorantů v minulosti a současnosti. Studie uvedla, že u žen, které používaly deodorant nejméně dvakrát týdně a holily se v podpaží alespoň třikrát týdně, se rozvinula rakovina prsu téměř o 15 let dříve než u žen, které tak nečinily. Avšak holení či samotné používání deodoratů nebylo spojeno s mladším věkem v době diagnózy onemocnění. Metodika studie však byla kritizována ze strany vědců, neboť nezahrnovala rozhovory s ženami, které používají deodoranty a nemají rakovinu prsu nebo nezohlednila věk žen při pohovorech.

Jiná nedávná studie naznačila, že hliníkové sloučeniny, a to i při nízkých koncentracích, mohou změnit způsob dělení prsních buněk (Journal of Applied Toxicology, online, 6.1.2012). Autoři výzkumu na základě svých pozorování sice hliník jako karcinogen prsu neoznačili, nicméně bezpečnost jeho užívání v antiperspirantech zpochybnili.

K dispozici je také výzkum o tom, že hliník se koncentruje v prsní tkáni, a to pravděpodobně z antiperspirantů obsahujících hliník (Journal of Applied Toxicology, 4/2011). Další studie v časopise Journal of Inorganic Biochemistry (11/2011) poukazuje na to, že „lidské prso je vystaveno hliníku z mnoha zdrojů včetně stravy a kosmetiky, avšak kožní aplikace hliníků z antiperspirantů představuje zdroj lokálního dlouhodobého působení“. Tito výzkumníci vycházeli z faktu, že tekutiny z bradavek u pacientů s rakovinou prsu obsahovali vyšší úrovně hliníku, než u pacientů zdravých.

Pravděpodobně bude trvat ještě mnoho let, než se podaří vyřešit tolik diskutovaný vztah mezi hliníkem a rakovinou prsu.

Pocení

Hliník a Alzheimerova choroba

WHO (Světová zdravotnická organizace) uvedla, že existuje spojení mezi vystavením působení hliníku a Alzheimerovou chorobou, přičemž vyšší frekvence používání deodorantů odpovídá vyššímu riziku vzniku Alzheimerovi choroby. Nadměrné koncentrace hliníku byly nalezeny v mozku lidí s Alzheimerovou chorobou a pokud byl hliník vpíchnut do mozku laboratorních zvířat, tak se u nich vyvinula neurologická choroba podobná Alzheimeru.

Parabeny

Parabeny ve svých mnohých formách (methylparaben, propylparaben, ethylparaben nebo butylparaben) jsou kategorií umělých konzervantů široce užívaných v kosmetických produktech. Jsou zkoumány pro jejich možnou roli ve vzniku rakoviny prsu. Parabeny totiž napodobují aktivitu estrogenu v těle. A protože estrogen podporuje růst rakovinných buněk a ženy mají osmkrát vyšší šanci vzniku rakoviny prsa v části prsa nejblíže k podpaždí, vědci studují i toto spojení.

Ačkoliv parabeny se chovají jako estrogeny, tak estrogeny, které produkuje lidské tělo, jsou mnohem silnější. Takže je pravděpodobné, že přírodní estrogeny (nebo jejich hormonální náhrada) mohou spíše hrát roli ve vývoji rakoviny.

Studie publikovaná v roce 2004 v Journal of Applied Toxicology zkoumala 20 vzorků lidských nádorů prsu. Vědci zjistili, že parabeny se nacházely v 18 z nich. Došli k závěru, že parabeny v deodorantech by mohly být absorbovány kůží a zvýšovat tak riziko vzniku rakoviny prsu. Řada expertů ale vznesla vůči závěrům této studie námitky. Například, tato studie byla velmi malá, nezkoumala množství parabenů v prsní tkáni u žen bez rakoviny prsu, ani neprokázala, že parabeny pocházely z deodorantů nebo že byly absorbovány v podpaží. Dá se tedy v současnosti říci, že studie pouze ukazuje na schopnost našeho těla absorbovat parabeny, které se pak nachází v některých vzorcích rakovinných prsních tkání. Nedokazuje však, že parabeny mohou zvýšit riziko vzniku nebo způsobit rakovinu prsu.

Triclosan

Triclosan je umělá antimikrobiální chemikálie, která se používá k zahubení bakterií na kůži a jiných typech povrchů. Triclosan dráždí kůži a může způsobit kontaktní dermatitidu. Poslední studie ukazují, že tato chemikálie může narušit funkci štítné žlázy a dalších důležitých hormonálních systémů. Jako rozumné se jeví nepoužívat triclosan a další antibakteriální produkty v domácnosti, protože mohou podporovat odolnost bakterií vůči antibiotikům.

FD&C barviva

FD&C barvy jsou umělé/syntetické barvy schválené pro použití v jídle, lécích a kosmetice. Některé jsou vyrobeny z derivátů kamenouhelného dehtu (coal tar) a jsou karcinogenní, navíc často také způsobují alergické reakce na kůži.

Propylene Glycol

Propylene glycol – zabraňuje vysychání dalších látek v kosmetických produktech. U citlivých jedinců však může způsobovat kontaktní dermatidu a kopřivku a to již v nízkých koncentracích okolo 2%.

Mastek

Mastek neboli talc (nebo také hydratovaný křemičitan hořečnatý) je měkký minerál používaný v kosmetických produktech jako absobční látka a barvivo. Pokud obsahuje vlákna azbestu, je klasifikován jako karcinogen Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (International Agency for Research on Cancer). Množství azbestových vláken v kosmetickém mastku není regulováno. Pokud je mastek (talc) napsán na seznamu ingrediencí, není žádný způsob jak zjistit, jestli obsahuje azbestová vlákna.

TEA & DEA

TEA and DEA (triethanolamine a diethanolamine) upravují pH a používají se společně s mastnými kyselinami, aby je přeměnily na soli (stearát), který se pak stane základem pro kosmetický výrobek. Obě látky mohou být toxické, pokud je tělo absorbuje dlouhodobě. DEA může způsobit poškození ledvin a jater a TEA zase alergické reakce. Tyto chemikálie jsou již v Evropě zakázány kvůli známým rakovinotvorným účinkům.

Jak se vyhnout škodlivým chemickým látkám? Dejte zelenou přírodě!

Pokud je vaším cílem se vyhnout všem podezřelým chemickým látkám, při použití tradiční deodorantů a antiperspirantů to bude velmi obtížné. Nejjednodušší způsob, jak se vyhnout rizikům, je vyhnout se úplně všem chemicky zatíženým deodorantům a antiperspirantům a začít používat jejich přírodní verze.

Na trhu existuje řada přírodních deodorantů obsahujících především bylinné výtažky, ne všechny jsou však účinné tak jako jejich chemické verze. Existuje ale jedna přírodní ingredience, která je velmi účinná v ochraně před pachy. Je to KAMENEC DRASELNÝ (neboli POTASSIUM ALUM). Jedná se o minerální sůl, která se nachází v lomech po celém světě. Tento přírodní minerál složený z krystalů solí draslíku a hliníku má silně stahující účinky na póry v pokožce. Mohou ho používat jak ženy, tak i muži, lidé s citlivou kůží či ti, kteří se chtějí vyhnout chemikáliím.

Avšak ne každý antiperspirant obsahující minerální sůl je přírodní. Se vzrůstem popularity tohoto minerálu ho nyní většina společností vyrábí synteticky z důvodu snížení nákladů. Pokud tedy chcete opravdu přírodní deodorant, obsahující pouze přírodní kamenec draselný, zárukou vám bude certifikační známka celého produktu, jakou je NaTrue, BDIH a další.

Antiperspiranty a deodoranty s touto minerální solí se vyrábějí v různých formách – jako kulička, sprej či ve formě kamene, který se aktivuje navlhčením vždy před použitím. Je možné ho aplikovat na různé části těla jako je podpaží, citlivá intimní místa a sprej se může aplikovat přímo na nohy a do bot. Mezi značky, které nabízející aniperspiranty s obsahem kamence draselného, patří například Urtekram, Alva, Crystal, Kiss my face, Crystal Spring či Sante. Vždy si však zkontrolujte složení, abyste se ujistili, že daný výrobek opravdu kamenec draselný (potassium alum) obsahuje, neboť například firma Kiss my face vyrábí několik druhů těchto produktů s různým složením.

Pokud chcete kompletně odstranit hliník z vašeho deodorantu, jsou zde i další možnosti. Například deodorant značky Dr. Hauschka obsahuje kromě dalších přírodních ingrediencí i zinc ricinoleate. Jiné deodoranty zase obsahují výtažek z bavlny, který napodobuje protipotící vlastnost hliníku nebo olej ze šalvěje či citrónový olej (Weleda) jako aktivní ingredienci.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Logona Prášková barva na vlasy Čokoládově hnědá, 09 2x50g

434 Kč
Shop

Desert Essence Zubní pasta s růžovou himálajskou solí a tea tree 176 g

299 Kč
Shop

love Luna Inkontinenční kalhotky Full černé 1 ks, XXL

518 Kč
Shop

Saloos Hyaluronové sérum 50 ml

396 Kč
Shop

Logona Prášková barva na vlasy Červená, 04 2x50g

434 Kč
Shop

Desert Essence Tuhé mýdlo krémový kokos 142 g

226 Kč
Shop