Konzervanty v kosmetice: nebezpečný formaldehyd

Myslíte si, že ve vaší kosmetice může být látka způsobující rakovinu?

Anebo ještě hůře, v kosmetice vašich dětí?

Možná.

Podle údajů FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) obsahuje jeden z pěti kosmetických produktů látku, která vytváří formaldehyd – známý lidský karcinogen...

Kosmetiku si často vybíráme podle typu naší pleti, vůně, reklamy, ceny, ale v poslední době se pro řadu z nás stává důležitým kritériem její složení. Odborníci nás totiž stále častěji varují před určitými ingrediencemi. Mezi takové patří i některé konzervanty.

Nelze pochybovat o tom, že kosmetika musí být konzervována, aby se v tom dlouhém období mezi výrobou a spotřebou zabránilo množení škodlivých bakterií. Ale zatímco konzervanty jsou nezbytné a činí kosmetiku bezpečnou, samotné konzervační látky jsou často nezdravé. Mnohé z nich způsobují nebo zhoršují kožní problémy a o některých je dokonce známo, že způsobují rakovinu.

Formaldehyd byl v roce 2006 klasifikován jako známý lidský karcinogen Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC - pobočka Světové zdravotnické organizace). Jedná se o velmi nebezpečný toxin, jehož výpary jsou extrémně dráždivé pro sliznice očí, nosu a hrdla. Studie na zvířatech i lidech ukazují, že formaldehyd je vysoce toxický a je spojen se zvýšeným rizikem některých druhů rakovin. Poslední studie rovněž ukazují souvislost mezi formaldehydem a leukémií.

Formaldehyd se běžně nalézá v kosmetice, která obsahuje vodu, jako jsou šampóny, kondicionéry, sprchové gely, tekutá mýdla, pleťové vody či pěny do koupele. Problémem je, že složení na obalu produktu vám neřekne, jestli je zde formaldehyd přítomen, i když ho tam výrobce v malém množství přidal. Studie provedená v Dánsku zjistila, že z 285 testovaných šampónů jich skoro 30% obsahovalo formaldehyd, avšak žádný z nich ho neměl uveden na obalu jako ingredienci. Jak je to možné?

Ukrytý mezi řádky

Kosmetické firmy totiž obecně nepřidávají čistý formaldehyd do svých výrobků, proto ho nenajdete v seznamu na obalu produktu. Místo toho používají jednu z několika chemických látek nazývaných „uvolňovače formaldehydu“. Jsou to chemické látky, které se po přidání do vody postupně v průběhu času rozkládají a tvoří molekuly formaldehydu. Tak fungují jako konzervanty. Chemické reakce, uvolňující formaldehyd pomalu do výrobku, tak probíhají tiše a nenápadně v době, kdy produkty stojí na pultech obchodů a doma v koupelnách.

Mezi uvolňovače formaldehydu patří následující látky :

  • DMDM hydantoin
  • Imidazolidinyl urea
  • Diazolidinyl urea
  • Quaternium-15
  • Bronopol (2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol )
  • 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane
  • Hydroxymethylglycinate

Formaldehyd v dětské kosmetice

Testy výrobků dětské kosmetiky, provedené Kampaní za bezpečnou kosmetiku (USA, 2009), odhalily rakovinotvorný formaldehyd v desítkách kosmetických produktů pro kojence a děti – a to včetně populárního Johnson´s dětského šampónu. A stejně jako u mnoha jiných nebezpečných chemikálií v kosmetice, i v tomto případě velké firmy tvrdí, že je to „přeci jen trochu...“

Evropská Unie povoluje formaldehyd v kosmetice v množství ne větším než 0,2%. Problémem však je, že my všichni používáme více než jeden kosmetický produkt denně a to se může sčítat. Totéž dítě může být v jeden den vystaveno formaldehydu zároveň ze šampónu, pěny do koupele, z tekutého mýdla a z mnoha dalších zdrojů. V průběhu dne je pak jeho vystavení formaldehydu mnohem vyšší, než stanovená hranice. "Pokud používáte šampón či jiný výrobek s formaldehydem denně po dobu 30-40 let, tak to může být problém," říká Alexandra Scranton, ředitelka pro vědu a výzkum organizace nazvané Ženské hlasy pro Zemi (Women´s Voices for the Earth).

Navíc i maximální hranice stanovená EU představuje víc než dost formaldehydu. Bylo prokázáno, že i koncentrace desetkrát nižší (0,02 - 0,03%) způsobují u některých lidí dermatitidu - vyrážku. Samotný formaldehyd, tak i látky, které ho uvolňují, jsou totiž alergeny.

A aby to nebylo tak jednoduché, tato omezení Evropské Unie platí pouze tam, kde se formaldehyd používá jako konzervant. Výrobci ho ale mohou využít také jako přísadu do antibakteriálních gelů (ničí bakterie na rukách), kde není stanoven žádný limit. Také bývá součástí zpevňovačů na nehty, kde regulace EU povolují až 5% formaldehydu. Pokud však zpevňovač na nehty obsahuje více než 0.05% formaldehydu, musí být na obale napsáno varování: “obsahuje formaldehyd” a “chraňte kůži kolem nehtů olejíčkem či krémem”.

Kosmetické produkty však nejsou jediným zdrojem formaldehydu. Formaldehyd můžete vdechovat z mnoha zdrojů, mezi něž patří:

  • otevřený oheň (spalování uhlí či dřeva)
  • výfukové plyny (zejména automobilů bez katalyzátorů)
  • cigaretový kouř

Nachází se i v mnoha produktech v domácnosti, z kterých se uvolňuje do ovzduší, jako jsou:

  • nábytek z dřevotřísky či překližky
  • koberce
  • lepidla
  • desinfekční prostředky
  • nové oblečení (aby během přepravy neplesnivělo)

Kosmetické prostředky obsahující formaldehyd tak zbytečně přispívají k našemu osobnímu vystavení této chemikálii.

Jak se vyhnout formaldehydu v kosmetice?

Čtěte složení výrobků.

Pokud nechcete používat produkt, který obsahuje formaldehyd nebo chemickou látku uvolňující formaldehyd, budete si muset zahrát na detektiva a zkoumat etiketu výrobků. Hledejte zejména výše uvedené chemické látky, které ho uvolňují.

Dejte přednost certifikované přírodní kosmetice.

Bezpečným způsobem, jak se formaldehydu vyhnout, je používat certifikovanou přírodni kosmetiku. Zde jsou povoleny pouze konzervanty přírodní a přírodně identické (tj. přesná kopie přírodní látky vyrobená laboratorně).

K přírodním konzervantům patří například alkohol (ethanol). Certifikovaná kosmetika může obsahovat pouze přírodní alkohol extrahovaný z rostlin. Jeho nevýhodou ale je, že musí být použit ve vyšších koncentracích a má tendenci pokožku vysušovat.

Mezi nejbezpečnější přírodní konzervanty, které mají zároveň velmi nízký potenciál k podráždění kůže, patří:

  • Formic acid
  • Dehydroacetic acid
  • Propionic acid
  • Phenethyl alcohol

Další povolené konzervační látky pro certifikovanou přírodní kosmetiku jsou například:

  • Sodium Salicylate, Salicylic acid
  • Benzoic acid, Sodium Benzoate
  • Sorbic acid
  • Benzyl alcohol

Příklady jejich výskytu v přírodě jsou uvedeny v následující tabulce:

Anglický názevČeský názevPříklady výskytu v přírodě
Formic acidKyselina mravenčíod roku 1670 je známý její výskyt u hmyzu, také se nachází v kopřivách a v jedlovém jehličí
Dehydroacetic acidKyselina dehydrooctováv květech rostlin Solandra nitida a Solandra grandiflora
Propionic acidKyselina propionováv přírodě vzniká přirozenou cestou jako vedlejší produkt kvašení
Phenethyl alcoholFenylethylalkoholvonná látka, v přírodě se vykytuje např. v růžové silici
Salicylic acid, Sodium SalicylateKyselina salicylová, salicylát sodnýv květu heřmánku (Chamomilla recutita) či v tužebniku jilmovém (Filipendula ulmaria)
Benzoic acid, Sodium BenzoateKyselina benzoová, benzoan sodnýv benzoové pryskyřici a v obranném sekretu vodních brouků Dytiscus sp.
Sorbic acidKyselina sorbováv semenech jeřábu ptačího
Benzyl alcoholBenzylalkoholv oleji z květů jasmínu a v dalších esenciálních olejích

 V přírodní kosmetice se používají jako protimikrobiální látky také esenciálni oleje. Mají však pouze základní antiseptické vlastnosti, ale vysoký potenciál pro podráždění kůže, proto je potřeba s nimi nakládat opatrně.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Urtekram Kondicionér kokosový 180 ml

199 Kč
Shop

ESI Zubní pasta Homeopatic Whitening, Aloe Fresh 100 ml

130 Kč
Shop

Sylveco WOW Pleťový krém 50 ml

250 Kč
Shop

Urtekram Kondicionér růžový 180 ml

218 Kč
Shop

Purity Vision Bio Fair Trade Bambucké máslo 350 ml

482 Kč
Shop

MÁDARA Regenerační noční krém 50 ml

779 Kč
Shop