Čím se výrobci kosmetiky příliš nechlubí – složení vybraných kosmetických produktů

Vědci z celého světa se poslední dobou zaměřují na výzkum „koktejlového efektu“ – neboli denního mixu mnoha různých toxických látek, které se nám dostávají do těla a jejich dlohodobého vlivu na naše zdraví.

Podívejme se třeba na běžnou kosmetiku. V průměru používáme děvět kosmetických produktů denně, které dohromady obsahují zhruba 126 různých ingrediencí. Testování produktů, které existuje, však sleduje pouze reakce jako je zčervenání kůže, vyrážka či pálení. Nezkoumá ale potenciální dlouhodobé problémy, které se mohou u člověka při jejich pravidelném používání projevit a stejně tak i jejich vliv na naše životní prostředí.

Je třeba si uvědomit, že chemikálie, které se přidávají do kosmetických výrobků jako jsou šampony či krémy na ruce, tam nejsou v zanedbatelném množství, ale jedná se o základní ingredience. Po vstřebání do našeho těla se tyto toxiny ukládají v našich tukových tkáních nebo v orgánech jako jsou játra, ledviny, rozmnožovací ústrojí či mozek.

Výrobci kosmetiky si stěžují na neopodstatněnou hysterii, avšak vědci nacházejí průmyslová změkčovadla (jako jsou ftaláty) v naší moči, konzervanty známé jako parabeny v prsní nádorové tkáni, antibakteriální činidla jako je triclosan a chemické vůně ( jako je např. hormonální narušitel musk xylen) v mateřském mléce. Lékařský výzkum dokazuje, že parfémy mohou vyvolat astma, že chemické složky šamponů mohou poškodit oční tkáň nebo že chemické barvy na vlasy mohou způsobit rakovinu močového měchýře a rakovinu lymfatického systému (tzv. lymfom).

Na základě známých účinků na zvířatech však daleko větší počet látek v kosmetických produktech představuje potenciální riziko pro lidské zdraví. Pokud by stejné problémy byly spojeny například s léky, výrobky by musely být okamžitě staženy z trhu. Zároveň by byly přinejmenším vynaloženy peníze na studie bezpečnosti takovýchto výrobků. Ale protože všichni chceme věřit slibům lepší pleti, krásných vlasů a bělejších zubů, dál kupujeme přípravky obsahující potenciálně škodlivé látky.

Myslíte, že to nemůže být tak špatné? Podívejme se, co obsahují některé z u nás nejoblíbenějších kosmetických produktů, z nichž některé máte třeba i vy ve své koupelně.

Ošetřující protivráskový krém OLAY REGENERIST

Co tvrdí: okamžitě zlepšuje vzhled jemných linek a vrásek.

Ale pozor: krém obsahuje toxické ingredience jako jsou narušitelé hormonální rovnováhy ethylparaben, methylparaben a propylparaben či potenciální karcinogeny polyakrylamid, triethanolamin (může tvořit rakovinotvorné nitrosaminy) a umělá barviva CI 16035 a PTFE (může být kontaminován možným karcinogenem zvaným perfluorooctanoic acid). Regenerist obsahuje také nestabilní sluneční filtr butyl methoxydibenzoylmethane (avobenzone), který se na slunci rozkládá na doposud neznámé chemické látky. Více o slunečních filtrech zde.

Šampon CLAIROL HERBAL ESSENCES dry/damaged hair (pro suché/poškozené vlasy)

Co tvrdí: zcela přírodní zážitek

Ale pozor: vypadá a voní přitažlivě, protože je obarven čtyřmi syntetickými barvami (CI 17200, CI 15510, CI 42053, CI 60730), z nichž posledně uvedená je toxická a alergenní pro lidskou kůži a existuje i částečná evidence, že je karcinogenní. Šampon je parfemován syntetickými vůněmi, které jsou známé neurotoxiny a navíc dráždí kůži. Mezi jeho dalšími složkami nalezneme cocamidopropyl betaine a cocamide MEA, které mohou být kontaminovány karcinogenními nitrosaminy.

JOHNSON´S BABY jemný mycí gel

Co tvrdí: to nejlepší od prvního dne

Ale pozor: dětská pokožka je tenčí a savější, než u dospělého, a představuje tak menší bariéru pro vstřebávání chemických toxinů. Výskyty ekzémů a alergií u dětí jsou na vzestupu a faktorem může být právě brzké zavedení běžné kosmetiky u jejich citlivé pokožky. Když své dítě umýváme, proč ho vystavovat látkám dráždicím kůži a oči a způsobujícím kontaktní dermatitidu jako je cocamidopropyl betaine či látkám, které mohou být kontaminovány karcinogeny jako je C10-30 alkyl acrylate crosspolymer? Ale tím výčet nekončí. Další chemické složky v dětském gelu Johnson´s Baby jsou například emulgátory PEG-150 distearát, PEG-80, PEG-14M a sodium laureth sulphate, které mohou být kontaminovány karcinogeny 1,4 dioxanu či ethylenoxidem. V tomto produktu nalezneme také parabeny – konzervanty, které jsou narušiteli hormonální rovnováhy. Navíc kromě těchto toxických látek ve složení výrobku není nic, co přirozeně pokožku hydratuje – jen syntetické polymery (látky podobné plastu) jako polyquaternium-7 a polypropylen tereftalát, které však jen na pokožce budí dojem hebkosti.

Parfém CALVIN KLEIN´S ETERNITY

Co tvrdí: Láska je to, co svět nyní potřebuje

Ale pozor: parfémy jsou vyrobeny ze stejných neurotoxických rozpouštědel, které se nachází v lepidlech a těkavých chemikáliích běžných v autoservisech a továrnách, i když v mnohem menších koncentracích. Parfém Eternity obsahuje neuvěřitelných 41 ingrediencí, které nebyly nikdy testovány u lidí na bezpečnost. Zbytek jsou známé neurotoxiny, alergeny, dráždivé látky a/nebo hormonální narušitelé. Stále si myslíte, že parfémy jsou sexy?

Zubní pasta COLGATE TOTAL

Co tvrdí: svěží dech a antibakteriální ochrana po 12 hodin.

Ale pozor: obsahuje triclosan – antibakteriální činidlo, které může za určitých okolností v kombinaci s chlórem v pitné vodě vytvářet chloroform. Tento plyn se snadno vstřebává do pokožky nebo vdechuje a může způsobit deprese, problémy s játry či rakovinu. Colgate Total dále obsahuje PVM/MA copolymer, látku podobnou lepidlu, která “přilepí” účinné látky na zuby. Zbarvení CI 42090 je zakázané v Rakousku, Belgii, Francii, Německu, Norsku, Švýcarsku a Švédsku a ve studiích na zvířatech byly při mírných dávkách prokázány toxické účinky. Výrobek dále obsahuje abrazivní látku oxid křemičitý (hydrated silica), který může narušit zubní sklovinu a dráždivou látku sodium lauryl sulphate, který může způsobit bolesti dásní a vředy v ústech.

GILLETTE MACH 3 gel na holení

Co tvrdí: pro muže to nejlepší.

Ale pozor: holicí výrobky Gillette podporované celosvětovou reklamní kampaní s Davidem Beckhamem si našli svou cestu do mužské psychiky. Pokud by však David Beckham věděl o všech ingrediencích ve výrobku, snažil by se jako ztělesnění "dobře udržovaného muže" o podporu takovéhoto produktu? Holicí gel Mach 3 obsahuje látky dráždící kůži jako je trietanolamin, glyceryl oleate a BHT a dále tři toxiny centrálního nervového systému (isopentane, parfum a isobutan).

RADOX pěna do koupele

Co tvrdí: zklidňuje emoce, čistí tělo

Ale pozor: máčení v teplé vodě zvyšuje kožní prostupnost a pomáhá odpařovat chemikálie z výrobků, které se pak snadno vdechují. Radox relax pěna do koupele obsahuje sodium laureth sulphate a cocamidopropyl betaine, které mohou dráždit kůži, dále syntetická barviva a možné karcinogeny jako jsou konzervanty methylchloroisothiazolinone a methylisothiazolinone. Nalezneme zde i narušitele hormonální rovnováhy ethylhexyl methoxycinnamát. Radox dále obsahuje parfémové přísady, které mohou dráždit (coumarin, benzyl salicylate, limonene) či narušovat centrální nervový systém (butylphenyl methylpropional, alpha-isomethyl ionone, linalool).

NIVEA BODY tělové mléko

Co tvrdí: Vyjímečná péče

Ale pozor: spolu s částečně syntetickými mastnými kyselinami a vosky tělové mléko Nivea Body obsahuje denaturovaný alkohol a glycerin, které mohou opakovaným užíváním pokožku vysušovat. Obsahuje také konzervační látky methylparaben, butylparaben, ehtylparaben, isobutylparaben, propylparaben, které mohou narušovat hormonální rovnováhu či být rakovinotvorné. Tělové mléko dále obsahuje kontaktní alergeny (phenoxy-ethanol, linalool, citronellol a limonene). Látky jako dimethicone, které vytvářejí na pokožce tenký film, však zároveň udržují nežádoucí ingredience delší dobu přímo na kůži. Asi jedna třetina z uvedených složek jsou vonné látky, které jsou známá dráždidla kůže a tyto chemické látky mohou při opakovaném vystavení vyvolat alergické reakce.

CLEARASIL Anti-akné čisticí krém 3v1

Co tvrdí: Klinicky prokázána účinnost v boji proti akné

Ale pozor: jedná se o směs jednak mycích a povrchově aktivních látek (distearyldimonium chloride, který může silně dráždit vaše oči a pokožku a steareth-21, jenž může být kontaminován karcinogeny ethylene oxide a 1,4-dioxane), chemického peelingu (kyselina salicylová, jejíž použití je např. v kanadské nebo japonské kosmetice omezeno) a syntetických stabilizátorů kůže, které napravují některé škody způsobené jinými složkami připravku. Výrobek obsahuje také konzervační látku BHT, která může dráždit oči, kůži a plíce a být toxická pro naše orgány. V tomto čisticím krému nalezneme i vůně, které patří mezi nejčastěji hlášené kontaktní alergeny v EU (benzyl alcohol, limonene, benzyl salicylate, linalool a hexyl cinnamal). Tyto vonné látky tak často vedou ke kožním problémům, že nyní musí být uvedeny v rámci EU na etiketách výrobků.

Ústní voda LISTERINE Teeth and Gum Defence

Co tvrdí: zabíjí bakterie, které způsobují zubní povlak a zápach z úst.

Ale pozor: Tato ústní voda je z 21,6 procent alkohol. Alkohol vysušuje a mění pH v ústech a krku. Dlouhodobé úžívání ústních vod s obsahem alkoholu zvyšuje riziko rakoviny úst a krku. Listerine také obsahuje mycí složku poloxamer 407, který je za nízkých teplot rozpustný v kapalinách, ale při vyšších teplotách (jako je tělesná teplota) se změní na gel. Díky jemu se tak ostatní ingredience v ústech nadlouho "přilepí". Další složka této ústní vody, fluorid, je při požití ve větším množství jedovatý. No a nakonec syntetické barvy, vůně a ochucovadla - ty se vyrábí z těkavých rozpouštědel, které mohou změnit základní flóru úst a způsobit dermatitidu.

Poznámka: Složení kosmetických produktů výrobci často mění, aby "vylepšili" jejich účinky, ovšem z hlediska chemických účinků na lidské tělo to pro spotřebitele často znamená změnu k horšímu.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

WOODEN SPOON Přírodní repelent proti komárům a hmyzu 50 ml

236 Kč
Shop

Almara Soap Mýdlo Růžový Grep 100 g +- 5 g

172 Kč
Shop

Alteya Organics Růžová voda z bílé růže bio 120 ml, sklo

282 Kč
Shop

Allnature Rýžové vločky BIO 200 g

47 Kč
Shop

Ere Perez Vanilkový rozjasňovač Sun Halo 10 g

1 080 Kč
Shop

Weleda Naturally Clear rozjasňující mycí gel na problematickou pleť 100 ml

272 Kč
Shop